Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" > Slabinska (lumbalna) kralježnica

AS ili nešto drugo?

(1/6) > >>

bule11:
Od 2. mj. 2012. god. hvataju me bolovi u donjem dijelu leđa i lijevom guzu te ne mogu hodati. To je trajalo sve do 10. mj. 2012. god. dok ne odlazim kod dr.Egića koji mi je uspio umanjiti bolove tako da uspijevam raditi. 
6. mj. 2012. god Mr ls –Požega
Na razini LIV/V bulging diska
Na razini LV/SI bulging diska diskretno uži ljevi lateralni recesus sa diskretno zamućenim perineuralnim masnim tkivom
Početne artroske promijene maih zglobova
Nakon toga, neko vrijeme, sve je bilo u redu. Međutim zadnje 2-3 godine ne mogu spavit. Nakon 2-3 sata spavanja bude me bolovi u donjem dijelu leđa. Isprobao sam više madraca te nema promijene  pa kombiniram spavanje ležanje i sjedenjem. Ponekad, jako rijetko se bol poajvljuje preko dana. Otišao sam napravti Mr L-S.
Iz nalaza koštani edem prednjih dijelova kralježnice,th 11 th 12 l1, l2m uz lig.long.ant. spondilitis longitudinalni. OA promijene Vide se i uvećani retroperitoenalni ly paraaort, te aortokavalno i 2ly čvora na D strani veličine 2 cm
Rdg  SI zgl. SI zglobovi uredni Th kralježnice L skllioza donjih TH segmenata ThL prijelaz squering, a od L2 do L5 uredno oblikovan
Mri SI
Prikazane strukture su nešto naglašenije masno izmijenjene. Zglobni prostor lijevo je reduciraniji, skleroziranijih pokrovnih ploha, izraženije na ilijačnoj strani
Lijevo u distalnom dijelu SI zgloba na ilijačnoj strani diferencira se zona subhondralnog edema. U srednjem dijelu zgloba lijevo na ilijačnoj strani vidi se subhondralna cista promijera 4mm
Zaključak Opisani nalaz u području lijevog SI zgloba, dif.dg. može odgovarati sakroiletisu.
Protočna citomerija hla-b27 negativan
TIPIZACIJA HUMANIH LEUKOCITNIH ANTIGENA (HLA)
Nalaz molekularne tipizacije niske rezolucije pozitivan na alel hla b27 i prisutnost HLA-b44

Molim Vas za savijet, što da radim, dok čekam odlazak kod reumatologa. Prihvaćam i savijet ako misliti da trebam ići negdje privatno.
Hvala !

Henrik VIII:
Dobrodošli na Forum! Niste rekli koliko imate godina pa je teško reći što od degenerativnih promjena su od starosti, a koliko od vjerojatno reumatoloških uzroka. No, kako god, tu će trebati pretpostavljam i protuupalno liječenje i fizikalna terapija. Nemojte ništa raditi na svoju ruku, morate sve obaviti kod liječnika, pa čak i možete tražiti privatno mišljenje neurokirurga da "ubrzate" da se vidi ima li indikacija za kakav operativni zahvat. To da ne možete spavati mi je itekako poznato, jer nisam spavao kako spada 3 godine, isprobao sam sve lijekove za spavanje i 0 bodova. Meni se čini da kod vas dominiraju degenerativne promjene i da što prije trebate kod reumatologa.

bule11:
Hvala na dobrodošlici! Imam 33 godine!

Henrik VIII:
Što reći nego "dobrodošao u klub" iz one Severinine pjesme. Neću prejudicirati prije mišljenja reumatologa jer je on ipak liječnik, no sve upućuje na dosta uznapredovale degenerativne promjene. One vode izazvati skoliozu (što su meni napravile) i još svašta neugodnoga s kičmom, no u Vašem slučaju to bi navjerojatnije bio AS. Očekujte dugo liječenje i nikako ne posustajanje. Morat ćete zbog bolova uzimati lijekove, prva linija su nesteroidni antireumatici kao npr. Brufen, ali reumatolog može odrediti i nešto drugo, fizikalna terapija kontinuirano, prilagodba radnog mjesta i radnog vremena, dosta odmora. Mladi ste, vjerujem da Vam je to sve koma. Meni je skolioza dijagnosticirana sa 13, a tek sada sa 34 otkriveno da je uzrokovana degenerativnim promjenama koje nisu otkrili na vrijeme. Bit će da je to i sa Vama bio slučaj i da je situacija već uznapredovala bila od prvog puta kada ste se 2012. žalili na bolove, a dalje se još pogoršalo radom. Ostanite tu s nama na Forumu, i ako nema indikacija za operativni zahvat, mi smo svi tu više-manje degeneriranog koštanog tkiva i možete svašta od nas čuti. Naravno, računajte da su to samo naša individualna iskustva i da za sva stručna pitanja morate konzultirati liječnika, a odlučit ćete u skladu s time što mislite da je za Vas najbolje.

vrhhy:
Pozdrav Bule11 i dobro došao na forum,
Ja sam se godinama mučio sa nespavanjem i isto kao i vi budio sam se u noci nakon nekoliko sati spavanja. Na početku to uopće nisam povezivao sa kralježnicom, no kasnije kad su nakon par godina stvari isplivale na vidjelo, osjetio sam i te bolove.
Kada sam pokušao sam sebi pomoći tražio sam po Netu članke i mislio sam da ja imam Reumatološke upalne probleme bas sa LS zglobovima, no nakon MR-a i tih zglobova utvrdilo se da moj problem nije toliko vezan uz degenerativne promjene već uz herniju koja mi je radila kompresiju na korijen L5 živca.
U vašem slučaju će vam Reumatolog moći dati najbolji savjet oko terapija tabletama ili injekcijama i fizikalne terapije koja će vam pomoći. U svakom slučaju ibrufen bi već sada mogli/trebali koristiti.
Bude to dobro, uz pravu terapiju to se može sanirati i držati pod kontrolom.
A za bolje spavanje, magnezij za noć te od LOM-a tražite Helix ili slične tablete u manjim dozama.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju