Napominjem klasična u vinografskoj i klasična u većini bolnica u HR nisu iste operacije (vjerovatno i sam to znaš).
Zasto to mislis?
Da te citiram
Odg: Gdje na operaciju - bolnice i lijecnici
« Odgovor #80 : Srpanj 03, 2011, 23:13:14 »
Vrlo jednostavno - podjela je komplicirana! Razni autori na različite načine razdvajaju minimalno-invazivne zahvate.
Iz perspektive pacijenta, a da što lakše razumije, ovo je najlogičnija podjela:
1. Perkutani zahvati (nukleoplastika, PLDD, APLD, biakuplastika, IDET) - zahvati kroz iglu
2. Endoskopski (endoskopska diskektomija, endoskopska foraminoplastika...) - zahvati kroz rupicu od 0.5-0.7 cm
3. Mikro-endoskopski tj. takozvani METRx zahvati (mikro-endoskopska laminektomija, mikro-endoskopska diskektomija, mikro-endoskopska foraminotomija) - zahvati kroz rupu od 1.5-2.5cm (ovdje nisu bitni centimetri nego cinjenica da se radi kroz rupu A NE KROZ REZ!!!)
4. Minimalno-invazivna instrumentacija (iako fuzija nikada neće biti minimalno-invazivan zahvat, ova agresivna metoda moze se odraditi s manje traume i štete s brzim oporavkom pacijenta).
Nemojte vjerovati svakome. Doktori diljem Hrvatske tvrde da rade minimalno-invazivne zahvate samo jer rade male rezove. Neki od njih ACDF (fuzija i kompletna diskektomija vratnog diska) nazivaju minimalno-invazivnim zahvatom, i tako dalje.
Educirajte se prije zahvata, imate internet ..........
Te dalje u nastavak rasprave
« Odgovor #82 : Srpanj 04, 2011, 23:10:38 »
Istr odličan post!
mislim da preko hzzo-a osim pldd ne treba gledati ništa izna točke 3, ispravite ako griješim!
To potvrđuje moju pretpostavku da kbsm rade najmin. inv. operacije u sustavu hzzo-a.
I tvoj odgovor
« Odgovor #83 : Srpanj 05, 2011, 00:02:33 »
Istina je.
KBSM pacijentu savjesno mogu preporuciti za lumbalne diskove OSIM L5-S1 (znaci L1-L5).
I da zaboravio sam, sto se tice fuzija minimalno-invazivnim putem, mislim da ce najbolje mjesto biti sv. Katarina Zabok. Daj Boze da HZZO pokriva pa cete se neki od vas krizoboljaca moci izlijeciti uz naravno jako jako stroge indikacije
i naposlijetku sve na link
http://kraljeznica.com/forum/operacija-kraljeznice/hitno-trazim-misljenje-nalazi-mr-i-emng-1050/msg18254/#msg18254Vidim da dijelimo isto mišljenje, ako se u međuvremenu nešto promijenilo (čisto sumnjam) onda moja greška.