Pozdrav svima!
Nova sam ovdje pa da i ja ispričam svoju priču - tegobe počele prije 3 godine, 6 mjeseci nakon drugog poroda. Periodički, svakih otprilike pola godine me uhvati luđačka bol u predijelu lumbalne kralješnice do te mjere da se ne mogu pomaknuti, završim na injekcijama par dana, pa terapija tabletama, eventualno fizikalna i nakon toga kao nova, cca nakon 3 tjedna. Imam 37 godina, radim vrlo zahtjevan posao, puno putujem i fizički sam aktivna. Moram napomenuti da redovito vježbam godinama, sportski sam tip i muskulatura je vrlo dobra.
Zadnja epizoda krajem 12. mjeseca je bila najgora do sada, niti nakon injekcija i tableta stanje se nije popravilo. Bitno je reći da se bol samo u najakutnijim fazama širila u nogu, nemam trnce ni probleme sa mokrenjem - samo bol u lumbalnom dijelu.
Obavila slikanje i MR - dijagnoza - ektruzija diska L5. Otišla fizijatru i po mišljenje dva neurokirurga.
Prvo dvoje rekli operacija odmah bez odgađanja, treći savjetovao pričekati - obzirom da sam fizički aktivna da nastavim sa vježbanjem i da postoji mogućnost da se disk sam povuče.
Preporučio je da ponovim MR za 3 mjeseca.
Sreća u nesreći je što ekstrudat, po slici, ne pritišće direktno živac i zato nemam dodatne tegobe.
E sad, obzirom da sam ja za to da prvo pokušam bez operacije, zanimaju me iskustva onijh koji su uspjeli:
1. prehrana? postoje li neki dodaci ili nešto specijalno što se preporuča?
2.vježbe? osim jačanja donjeg dijela leđa i trbuha jel dozvoljeno trčanje? aerobik? step aeropic? što se preporuča?
3. neki savjet?
Hvala unaprijed na odgovorima