Autor Tema: minimalno invazivan operacija kralježnice - stenoza spinalnog kanala  (Posjeta: 31052 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

rese

• Newbie
  • *
minimalno invazivan operacija kralježnice - stenoza spinalnog kanala
« : Rujan 28, 2011, 12:14:27 poslijepodne »
Pozdrav svima,

imam par pitanja vezano za minimalno invazivnu operaciju kralježnice točnije dijagnoza je stenoza spinalnog kanala.

Preporučena je minimalno invazivna operacija a na klasična. Moje pitanja je da li netko ima saznanja o tome koliko je ova metoda učinkovita u smislu oporavka jednom za svagda ili je kratkotrajna (kao što smo dobili nekakve informacije o tome da se bolovi javljaju ispočetka nakon 3-4 godine)??
Isto tako da li ovakva operacija zahtjeva odlaske na fizikalnu terapiju nakon operacije.
Informaciju koju smo dobili je da se nakon 14 dana od operacije ljudi vraćaju svakodnvnim obavezama!!!
Molim info da li netko ima sličnih iskustava tj da li je netko radio minimalno invazivnu operaciju i gdje?

Hvala puno na svim odgovorima.

Istr

• Sr. Member
Odg: minimalno invazivan operacija kralježnice - stenoza spinalnog kanala
« Odgovori #1 : Rujan 28, 2011, 22:19:53 poslijepodne »
Minimalno-invazivna kirurgija kraljesnice je svakako bolji izbor... u svakom slucaju manje opasan, a ne iskljucuje neke kasnije zahvate na kraljesnici u slucaju potrebe.

Kakva ti je operacija preporucena i za koju dijagnozu? Na osnovu toga dobit ces odgovore na ostala pitanja
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

rese

• Newbie
  • *
« Odgovori #2 : Rujan 29, 2011, 09:47:44 prijepodne »
Dijagnoza je stenoza spinalnog kanala od razine L2 do L4.
A u razini L2 -L3 prikazuje se lijevostrana foraminalna protruzija i,v diska.

Preporuka je minimalno invazivna operacija sa ugradnjom implatanta mislim Coflex ili sl.

Hvala na pomoći

Istr

• Sr. Member
« Odgovori #3 : Rujan 29, 2011, 13:51:57 poslijepodne »
Ukoliko se ne dira disk, takve brojke su manje vise realne. Povratak laksim svakodnevnim aktivnostima je stvarno tako brz.
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #4 : Rujan 30, 2011, 21:15:53 poslijepodne »
rese ako nemaš neurološki deficit pokušaj prvo vježbama kod kvalitetnog fizioterapeuta, npr. dr.Peharec (Pula), Reaktiva (Zagreb), dr. Tranfić (Split)
Uvijek je bolje odlučiti se za minimalno invazivnu operaciju ali u pitanju je ipak operacija pa to nikada ne treba biti prvi izbor

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #5 : Listopad 01, 2011, 14:04:38 poslijepodne »
Ukoliko je indicirana operacija, to znači da je pritisak toliko veliki da svaka fizička aktivnost dovodi do dodatnog oštećenja kralježnice. Stoga fizikalna terapija može dovesti do pogoršanja a ne poboljšanja.

ANABELA

• Forumas
« Odgovori #6 : Listopad 02, 2011, 18:42:04 poslijepodne »
Zahvaljujem neurokirurgu što je reagirao.Naime,bolesna je praksa nekih liječnika da forsiraju fizikalnu terapiju i onda kad je očito da je nužan, čak i indiciran operativni zahvat,čime se uglavnom pogoršava stanje.Nažalost,naš sustav je tu često samo da bi se zadovoljila neka forma,a onda ispadnu krivi neurokirurzi da nisu dobro obavili posao.
laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6

rese

• Newbie
  • *
« Odgovori #7 : Listopad 03, 2011, 11:04:51 prijepodne »
Da li je netko radio minimalno invazivne operacije na kralježnici???
Molim odgovor od onih koji imaju ovakvih iskustava!
Hvala puno

kristiana

• Jr. Member
  • **
« Odgovori #8 : Listopad 03, 2011, 13:14:41 poslijepodne »
dvije do sada, i svakako ti preporučam, operirana prošli ponedjeljak u klinici Vertebris, Dr. Saftić, stanje za sada više nego odlično, spasila sam se napoooookon,

kicmenac

• Forumas
« Odgovori #9 : Listopad 03, 2011, 21:59:03 poslijepodne »
dvije do sada, i svakako ti preporučam, operirana prošli ponedjeljak u klinici Vertebris, Dr. Saftić, stanje za sada više nego odlično, spasila sam se napoooookon,
LIKE!!!  ;D
DDD L3/L4 sa annular tearom...
Operacija 28.02.12,Selektivna endoskopska diskektomija sa anuloplastikom @ Vertebris
Hernija diska T6/T7. Kronicna upala druge rebrene hrskavice,paralalno tome tupa bol medju lopaticama

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #10 : Listopad 03, 2011, 23:44:59 poslijepodne »
rese pogledaj temu od damirUmera, imao je operaciju laserom.
Senainter je također operirana jednom od min.invazivnih metoda.
Pretraži teme po forumu jer ima mnogo operiranih tim metodama.
Koja vrsta min. invazivne metode ti je predložena?
« Zadnja izmjena: Listopad 03, 2011, 23:47:38 poslijepodne madagaskar »

rese

• Newbie
  • *
« Odgovori #11 : Listopad 04, 2011, 10:56:06 prijepodne »
Pregled kod dr Saftića je obavljen i dijagnoza je apsolutna centralna stenoza na razini L2/L3.
Njegova preporuka je minimanlo invazivna dekompresija kralježnice. Nikakvog detaljnijeg opisa nema.
Definitvno je odluka operacija kod dr Saftića, jedino je sumnja da li se bol stanje vraća na početak nakon 3-4 godine
ili je ovakva operacija ipak trajnije rješenje?!

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #12 : Listopad 04, 2011, 13:57:09 poslijepodne »
Ako je operacija dobro urađena nema razloga da se bol u tom operiranom segmentu opet javi.
No na nekom drugom segmentu ili na istom segmentu ali iz nekih drugih razloga postoji mogućnost "recidiva"
« Zadnja izmjena: Listopad 04, 2011, 13:59:38 poslijepodne madagaskar »

Atleticar

• Forumas
« Odgovori #13 : Travanj 27, 2012, 22:31:20 poslijepodne »
Heh, nekaj na tu spiku tipa "suženi spinalni kanal negdje dolje" - sad ne znam jel to isto što i "stenoza spinalnog kanala" je meni Doktor Sajko prodaval prošle godine negdje u ljeto. Od tada više ni jednog doktora nisam posjetio pa me ni nije bilo na forumu ;), prihvatio sam stanje kakvo je i zivim dalje, treniram boks, trčim, cekam da se eventualno otvori natjecaj za policiju, u meduvremenu sam zavrsio prekvalifikaciju za  zaštitara, te radim u jednoj zaštitarskoj firmi kao nešto prije police...tijelo mi je snaznijeg nego ikad što se tiče snage, mišića, kondicije itd iako vjezbam vecinom i zivim sa bolovima. Sklekovi,zgibovi, trbusnjaci - macji kasalj...Točnije kod mene je situacija slijedeća , neki puta kad treniram boks i to žestoko desi se i da 2 tjedna nemam gotovo ozbiljnije bolove ili trnjenja lijeve noge, no onda zna doci razdoblje od 2 tjedna da mi noga dobro trne, peče i tako taj sjebani osjecaj, oni koji to imaju vec znaju na kaj mislim.

Uglavnom da...odustao sam od doktora, jer od njih vajde nikakve nije bilo.

Uglavnom, zašto sam odustao od doktora ? eto sa Dr. Sajkom sam završio karijeru negdje prosle godine u ljeto, mislim da mi je reko kako kod mene ti diskovi nisu problem najvjerovatnije već to suženje spinalnog kanala i tada je rekao da on to baš i ne bi operirao , kao da je uspjeh operacije 50-60%  ??? :o i čak mislim da je isto nekakvu ugradnju spominjao ?? mislim da da...kad sam čuo 50-60% , lijepo sam otišao doma, naravno sjeban u mozgu i od tog trena digo sam ruke od doktora, nemam namjeru ostat invalid ili biti u stanju da necu cak ni moci trenirat. Naravno on nije spominjao nikakav "invaliditet" - ali 50-60% si ja tumačim na taj način. Al ponavljam nije reko 100% problem kod tebe je suzeni spinalni kanal - znaci nije bio siguran ko niti itko drugi kad sam ja u pitanju -svi su oni drobili nekaj po svom, jedan ovo, jedna ono, pa ja ovako, pa ja onako ,e  tako se igra ne može igrat nažalost. Onda sam išao Dr.Ivancu također na S.MILOSRDNICE i on je anesteziolog - meni najdrazi doktor od svih do sada, nisam se morao narucivat, komunicirao sam sa njim mobitelom i sve naj naj o njemu. Dao mi 2 puta injekciju valjda nekih stereoida - no apsolutno mi ništa to nije pomoglo. Pa mi je dao uputnicu da napravim MR tkz "piriformnog mišića" koji takoder moze stvorit problem sa isijasom - napravio sam na 3 tesla na Šalati MR - i piriformni je bezprijekoran. :D

I da, nikakvu minimalno invazivnu operaciju nije spominjao - već isključivo klasično - nožićem i kosturicom... :(

« Zadnja izmjena: Travanj 30, 2012, 00:14:09 prijepodne Atleticar »

Atleticar

• Forumas
« Odgovori #14 : Travanj 29, 2012, 23:35:38 poslijepodne »
E daj pogledajte ovaj video, jel to u principu ono što bi ovoj gospođi trebalo radit ili ne ? opet čudno - meni ovo ne liči na ništa "minmalno invazivno" već itekako invazivno. Bože dragi, pitam se kako čovjek ne ostane paraliziran nakon ovoliko mrcvarenja nozem i svim zivim klijestima po toliko osjetljivom dijelu covjekovog tijela.  :o

Coflex Surgery for Spinal Stenosis

Ne znam, strašno to izgleda...treba imat hrabrost ić na nešto takvo. Ko u Hrvatksoj uopće može izvesti ovakvu operaciju jako kvalitetno ? stvar izgleda dosta komplicirano mora se priznat.

Gadno je obavljat takav posao neurokiruga, ja se to ne bi usudio iako smatram da sam intelektualno dovoljno sposoban za to kad bi se odlucio za skolovanje na medicini. Ogromna je to odgovornost, neki manji krivi potez i napravio si covjeka invalidom ili polu-invaldiom :(. Vojnici su isto mesari ko i neurokirurzi , samo vojnik ne mora da mari za "pacijenta"   ;D tei hoće li on ostat invalid ili ne.

Šta reć , treba skinut kapu svim tim neurokirurzima, pogotovo onim savjesnim.
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2012, 23:39:12 poslijepodne Atleticar »