danas sam podigla nalaz radiologa - rtg ls kraljeznice u 2 projekcije u kojem pise:
na snimkama LS kraljeznice u 2 projekcije vidljiva primjerena struktura i mineralizacija prikazanog dijela skeleta.
Vidljiva naglasen fiz.lordoza uz S skoliozu s blažom rotacijom trupova kralježaka.
Očuvana visina trupova kralježaka uz reduciran iv.prostor L4-L5 dorzalno, te L5-S1 u cijelosti.
Vidljiva sakralizacija L5 segmenta, kao varijanta razvoja.
Znakova instabiliteta se ne vidi.
napominjem da sam uopće do radiologa i neurokirurga dosla "obilaznim" putem jer sam prije dva tjedna zavrsila na hitnoj radi nesnosnih bolova sprijeda od koljena (desno koljeno s izrazenijom boli) do kraja torza, s posebno naglasenom boli u preponama, te sa straznje strane s bolovima od kriza do polovice ledja. prije toga sam lijecena od navodne upale mjehura, koja to uopce nije bila jer su nalazi urina i krvi pokazali da nema nikakve bakterijske infekcije ili upale.
bolove u preponama, s vremena na vrijeme cak i u trbusnoj supljini (je li to normalno kod problema s kraljeznicom?
) imam i sad, također i u predjelu križa, kod nekih polozaja sjedenja, pri hodanju, saginjanju i slicno, a za vrijeme lezanja u krevetu kad sam potpuno ispravljena i lezim na ledjima osjecam bolove i u kukovima i duz cijelih prepona koji ponekad nisu stalni, vec imam osjecaj kao da mi misice oko prepona i trbusne supljine netko "vuce" i "premjesta" - to se narocito osjeti kad tek legnem u krevet i ispravim se lezeci na ledjima.
neurokirurg mi je, dok mu ne donesem rtg snimku i nalaz koji sam danas podigla, preporucio da protiv bolova uzimam ibuprofen, ukoliko su jaci onda zaldiar. zaldiar, sasvim iskreno govoreci, izbjegavam koliko god mogu jer mi izaziva omamljenost i pospanost i u globalu od njega sasvim lose funkcioniram u svakodnevnom zivotu.
osim pojasnjenja nalaza, zanima me je li ova dijagnoza nesto sto bi ukazivalo na operativni zahvat ili se to moze do neke mjere sanirati fizikalnom ili nekom drugom terapijom koja bi eliminirala ili umanjila bolove u preponama i trbusnoj supljini barem, ako ne one u krizima (jer na njih sam vec navikla - tegobe "kocenja" i "uklijestenja" imala sam unatrag dvije - tri godine nekoliko puta, ali ta bol nikada nije prelazila na kukove i prepone, do prije 20-ak dana).
unaprijed hvala svima koji bi eventualno imali koristan savjet, preporuku, slicno iskustvo ili pojasnjenje ovog rtg nalaza.