Ja sam na fizikalnu terapiju krenuo već sa gadnim bolovima i pod utjecajem opijata, s obzirom da me bolila cijela kralježnica, posljedično i cijelo tijelo jer su se bolovi refleksno širili svuda. Već sam došao na terapiju sa upalom išijadičkog živca i kod vježbi za lumbalni dio kralježnice došlo je do takvog pogoršanja da nisam mogao ustati iz kreveta, a kada bih, šepao sam kao da su mi obje noge slomljene. Na kraju je upala većim dijelom riješena injekcijama ketonal + dexamethason + apaurin, s time da sam dobio apaurina i za kućnu upotrebu. No, morao sam stisnuti zube i nastaviti sa fizikalnim terapijama. Sada nakon 2 mjeseca je poboljšanje ipak veliko, jer pijem 2 puta manje analgetika, rijetko moram popiti sedative, ali zato moram na fizikalnoj (sada vježbe + plivanje) provoditi u prosjeku tri sata dnevno.
Pusti se baba i alternativaca; može se samo pogoršavati ako se ne ide liječniku. Konzultiraj se sa fizijatrom i po mogućnosti neurokirurgom, iako je operacija zadnja opcija tek kad se iskušaju sve druge metode. Te metode nisu lake, ne ide to preko noći, mukotrpno je i boli kao sam vrag, ali s vremenom može imati jako dobar učinak.
Krevet je nužnost kod akutnih bolova i nema druge opcije nekad da samo legneš i spavaš. No, dugoročno je to velika koma jer oslabljuju mišići, a time se omogućava da bolest kralježnice nastavi nesmetano svojim tijekom. Prema tome, čim prođu oni najteži bolovi, počni se kretati i vježbati prema uputama liječnika.
Drž' se i sretan Božić!