Autor Tema: Savjet oko odluke za operaciju  (Posjeta: 8746 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

jedan_mali

• Newbie
  • *
    • Email
Savjet oko odluke za operaciju
« : Siječnja 25, 2012, 19:37:18 poslijepodne »
dobra večer. imam jedan problem i molio bih vas za savjet. Otac mi je u svibnju 2010. godine obavio EMG nalaz, i sada ga citiram, da bi lakše shvatili o čemu se radi: M. extensior dig. brevis sin., m. tibialis ant. sin., prorijeđeni intermedijarni inervacijski uzorak s pojedinim akcijskim potencijalima do 12 mV visoke frekvencije. M. opponens pollicis sin.: intermedijarni inervacijski uzorak s pojedinim potencijalima do 8 mV. Neurografijska analiza je pokazala znatno usporenje brzine provodljivosti n. peroneusa. Zatim je u srpnju 2010. napravio magnetsku rezonancu, čiji nalaz glasi: Na seriji aksijalnih presjeka u nivou L4/5 vidi se dorzalna desnostrana intraforaminalna minimalna protruzija disk osteofit kompleksa sa blagom redukcijom širine neuralnog feromena. U nivou L5/S1 vidi se dorzalna desnostrana paracentralna, subartikularna i intraforaminalna protruzija disk osteofit kompleksa, oko 10 mm koja uz degenerativne promjene interfasetarne artikulacije s desne strane dovodi do redukcije prednjeg epiduralnog prostora i izrazite stenoze lateralnog recesusa i neuralnog foramena desno. U ostalim nivoima ne vide se protruzije i.v. diska. Molio bih vas savjet i mišljenje.... Što da mi otac učini, da ode na operaciju ili da je izbjegava koliko je god to moguće? Unaprijed zahvaljujem, i srdačan pozdrav

davor

• Hero Member
    • Email
Savjet oko odluke za operaciju
« Odgovori #1 : Siječnja 26, 2012, 06:17:32 prijepodne »
Prijatelju, prije nego postaš daj molim te malo prouči forum, a barem prouči onaj dio koji kaže kako se posta....

No, da preskočimo formalnosti, ja ću te uputiti. Prvo daj odgovore na pitanja pa ćemo onda biti pametniji, jer postoje ljudi sa barem 4 puta gorim nalazima a nemaju nikakvih problema i uredno trče, skaču, igraju nogać.

Prvo i osnovno, do detalja opiši tegobe, zatim koliko tata ima godina i čime se bavi? Da li ga nešto boli i ako da kojim intenzitetom i da li pije tablete? Da li je do tegoba došlo iznenada možda mehaničkim djelovanjem? Da l ije možda sve postepeno počelo? Čime se bavi tata? Da li je bio ili možda još uvijek je onako aktivan sportaš?

Daj sve moguće detalje i onda će te netko već uputiti što da radi....
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

malena

• Newbie
  • *
Odg: Savjet oko odluke za operaciju
« Odgovori #2 : Siječnja 28, 2012, 20:58:33 poslijepodne »
Po meni nema tu puno filozofiranja. Ako su ljekari predložili operaciju, onda je ona i potrebna. Mnogi se ustručavaju operacija, pa troše silnu energiju, vrijeme, novac, živce..na kojekakve alternative. Ja sam pristalica operacije, naravno ukoliko su ljekari to predložili.
Imam 35 god. i operisala sam diskus na L5-S1 u avgustu prošle god. ovdje kod nas u Sarajevu.Ja sam godinu i pol odlagala operaciju, budala,jer mi je bilo bolje ,nisam imala prvobitne jake bolove ...Ja sam mislila to tako ide,a onda su počeli jaki grčevi koji su izluđivali i samo zbog njih sam otišla na operaciju.A, ustvari cijelu tu godinu i pol meni je disk pritiskao živac u lijevij nozi, i naravno da je tu neminovno došlo do oštečenja živca. SAda nakon operacije mi je bolje, ima lošijih i boljih perioda nedavno sam imala jedan baš loš period od jedno 10-ak dana u smislu da nikako nisam mogla da koračam lijevom nogom upravo zbog tog oštečenja živca, pa sam onako šepala i vukla nogu, Sada je sve ok kao da nikada u životu nisam ni imala problema A da sam bila pametna i odmah se operisala kada su mi rekli...Sada mi ne bi ovoliko bio oštečen živac.
Tako da moj je savjet operacija i to bolje danas nego sutra!
Sretno tati!

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #3 : Siječnja 29, 2012, 00:34:11 prijepodne »
Neurohirurgija je daleko od crno-bijele stvarnosti, nije to bas tako, operacija zavisi od simptoma a ne samo od MRI slike. Da ne ponavljam svoju situaciju, mozete je procitati na forumu, samo cu reci da su me odmah operisali umjesto sto su me zavlacili i govorili mi da lazem da je nemoguce da imam takve simptome, ostecenje bi mi danas bilo manje, iako se ja hvala bogu zahvaljujuci doktoru koji je pristupio mom slucaju ozbiljno i bez prenemaganja, super osjecam ;D
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

besana

• Forumas
    • Email
« Odgovori #4 : Siječnja 29, 2012, 19:36:07 poslijepodne »
Ko ono jednom ovdje rece "Ne lijeci se nalaz nego pacijent'? I jeste tako. Ne znam kakve tegobe otac ima?
Znam da sam ja MOLILA da me operisu zbog jakih bolova. Moj brat je odbio operaciju. Mada su njegovi nalazi gori od mojih on je imao puno manje bolova. I nije se pokajao. A nisam ni ja sto sam operisana.
operacija  L5-S1 1998. g.

Nalaz MR IZ 2009. g. : Diskovi L2-L3, L3-L4, L4-L5, L5-S1 izmjenjenog izgleda i snizene visine
Spin. kanal suzen u nivou LS-L4 i L5
Umjereno velika her. dis. na L3-L4 sa kompresijom
degenerativne promjene kicme i spondiloza, radikulopatija

25.02.2011. Nakon fizikalne terapije i terapije antidepresivima,stanje puno bolje. Povremeni, mali bolovi.

ANABELA

• Forumas
« Odgovori #5 : Siječnja 31, 2012, 10:59:01 prijepodne »
S protruzijom 10mm jedino kod neurokirurga...
laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6