Dragi Manolo!
Ne mogu Vam dati savjet što je pametnije sa operacijom jer nisam liječnik; na koji ćete se zahvat odlučiti na kraju krajeva ovisi o tome koliko su Vas liječnici informirali o svemu i koje su činjenice za, a koje protiv. Osobno bih bio skloniji ovome što kažu drugi neurokirurzi za fiksaciju nakon odstranjianja hernije, jer bi se time spriječilo da nastanu daljnje hernije, posebice što imate spondilolistezu i značajnu degenerativnu bolest kralježnice.
Što se bolova tiče, oba stanja, dakle i spondilolisteza i ekstruzija diska, su uzrok bolova. Kombinirana stanja dovode do jačih bolova. Po naravi stvari bi ekstruzija diska mogla imati veći efekt, ali najvjerojatnije su oba stanja uzrok bolova.
Treba izbjegavati teža statodinamička opterećenja kralježnice. Držite se medicinske gimnastike u okviru bezbolnih vježbi. Možete kombinirati medicinsku gimnastiku sa raznim teretima, ali do granice izdržljivosti u smislu snage i boli. Ako vježba izaziva tremor, neurološke ispade ili bol to nemojte raditi. S obzirom da imate uznapredovalu osteohondrozu, teže fizičke aktivnosti mogle bi pogoršati postojeća stanja i budete hitno završili na kirurgiji bez puno vremena za razmišljanje o tome što je najpametnije. Stajanje, dugotrajno hodanje i trčanje isto nisu dobre opcije za LS kralježnicu! Fizička aktivnost je važna, ali ovisi koja. Trče zdravi ljudi da budu u top formi, no kod kralježnice imajte u vidu da djeluju zakoni fizike. Kada trčite onda sila koju stvarate skačući po nogama (a uz to imate i gubitak osjeta u nozi), prelazi u kralježnicu. Kad je kralježnica zdrava, onda to može istrpiti, ali ovako vam je svaki udarac nogom u tlo povratno udarac u kralježnicu. Inače, od svega što se može raditi, plivanje je najbolja vježba, pogotovo leđno, jer uključuje sve mišiće, a otpor je malen i u vodi ste znatno lakši.
Bolove nemojte trpiti; ako su blažeg intenziteta, uzmite lijekove koji su slabiji od Zaldiara. Ja sam se jako zeznuo što sam trpio bolove više od 10 godina jer je to postalo normalno stanje za tijelo i živac i sad je sve tako razdrmano i još gore, jako mi se teško riješiti bolova, a stanje mi nije operabilno pa da se mogu nadati rješenju u kirurgiji.
Malo biste trebali smršaviti. BMI Vam je 25.8 što znači da ste preteški s obzirom na visinu (raspon normalnog BMI je 18.5-24.9). Dakle, 3-5 kg dolje. Povećana tjelesna masa stavlja dodatni pritisak na LS regiju. Ja sam smanjio 10 kg da bih mogao početi polako izlaziti iz kreveta, jer je pritisak na upaljeni n. ishijalgicus bio takav da nisam mogao napraviti korak od 10 cm. No, poslije sam pak previše smršavio i sad je muka vratiti se na 70 kg bar.