Autor Tema: Tražim mišljenje rtg nalaza kralježnice  (Posjeta: 6324 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mandarinka

• Newbie
  • *
Tražim mišljenje rtg nalaza kralježnice
« : Srpnja 13, 2015, 18:04:23 poslijepodne »
Lijep pozdrav svima!
Zamolila bih nekoga ako mi može protumačiti sljedeći nalaz radiologa :

Slabinska kralježnica

Smanjen sadržaj na vapnu trupova i lukova slabinskih kralježaka uz urednu visinu trupova istih. I.v. prostori između L5 - S1 segmenta suženi u smislu degeneracije diska uz izravnatu fiziološku lordozu sa sinistrokonveksnom skoliozom slabinska kralježnice te rotacijom trupova kralježaka oko uzdužne osovine i smanjenje i.v. prostora na strani statospondilarnog opterećenja, desno.

Inače već 10 dana trpim jake bolove u donjem dijelu ledja koji su se počeli širiti u zdjelicu i prepone, pa naizmjenično u lijevu i desnu nogu. Tri puta sam bila na hitnoj, dobila injekcije te su me uputili na rtg.
Zadnja dva mjeseca radim dosta naporan sezonski fizički posao, do sada nisam imala nikakvih problema sa leđima.
Sada se bol više manifestira u zdjelici i kukovima. Moj doktor opće prakse mi je rekao da se radi o upalnom procesu te prepisao Diclorapid 75 mg koji evo čini se pomaže, čuli smo se samo telefonski jer sam na sezoni.

Zahvaljujem svima na mišljenju i odgovoru!

Henrik VIII

• Hero Member
Odg: Tražim mišljenje rtg nalaza kralježnice
« Odgovori #1 : Srpnja 15, 2015, 08:54:20 prijepodne »
Liječnik je uvjek jedini mjerodavan za tumačenje RTG nalaza. Laički mogu reći da treba inzistirati na MR kralježnice jer može biti i protruzija diska i da svakako treba ići na fizikalnu terapiju. Teški fizički poslovi će sigurno pogoršati stanje i tu može biti gadnih bolova, prema tome, neće biti dovoljno liječenje tabletama.
St. post spondylodilesis, Th10-Th11-Th12-L1-L2-L3-L4, 27.03.2019.
St. post vertebrosynthesis transpedicularis Th11-Th12-L1-L2 sec Expidium, Stabilization (10.5.2016.)
Scoliosis THL
Radiculopathia C6C7 bill, C8Th1 dec, L3L4 i L5S1 bill
Hemangioma Th8
Sy CC et CB
Sy thoracale
Sy LS chr

i još nešto?

Da, uznapredovala osteoporoza, osteohondroza, blaga protruzija diska u L3/L4 i suženje prostora u oba kuka sa početnom sklerozom te Hashimotova bolest. Jupi! :)

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
« Odgovori #2 : Srpnja 16, 2015, 00:05:14 prijepodne »
Meni isto ne zvuči kao nešto što će riješiti tablete. Pogotovo uz fizički posao. 10 dana je dug period. To što ranije niste imali problema s kralježnicom ne znači ništa. Ja sam laik ali kao i Henrik mislim da će trebati MR i odlazak kod specijalista. Naravno, nadam se da nisam u pravu.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

Mandarinka

• Newbie
  • *
« Odgovori #3 : Srpnja 16, 2015, 21:21:58 poslijepodne »
Dobri ljudi, hvala Vam puno na odgovoru!
Naravno da tablete nisu bile dovoljne, bol se još više pojačala i jako teško hodam, tako da sam morala otvoriti bolovanje.
Što prije idem na MR, sad sam već panično zabrinuta za vlastito zdravlje.
Nadam se da će izaći na dobro.
Zahvaljujem još jednom,

Lp!

Henrik VIII

• Hero Member
« Odgovori #4 : Srpnja 18, 2015, 15:18:34 poslijepodne »
Bez panike samo! ;) Ove bolesti jesu opake, ali u pravilu nisu smrtonosne. Što se prije otkrije točna dijagnoza i pristupi liječenju, to bude i bolje. No, jako je važno prilagoditi životni ritam zdravstvenom stanju i posvetiti se održavanju tijela u formi. Da sam imao tu pamet sa 15 godina, spriječio bih gadne muke, no srećom još nije kasno. Sigurno će biti potrebna i prilagodba uvjeta rada.
St. post spondylodilesis, Th10-Th11-Th12-L1-L2-L3-L4, 27.03.2019.
St. post vertebrosynthesis transpedicularis Th11-Th12-L1-L2 sec Expidium, Stabilization (10.5.2016.)
Scoliosis THL
Radiculopathia C6C7 bill, C8Th1 dec, L3L4 i L5S1 bill
Hemangioma Th8
Sy CC et CB
Sy thoracale
Sy LS chr

i još nešto?

Da, uznapredovala osteoporoza, osteohondroza, blaga protruzija diska u L3/L4 i suženje prostora u oba kuka sa početnom sklerozom te Hashimotova bolest. Jupi! :)