Druge teme povezane s kralježnicom > Teme i rasprave povezane s kralježnicom

Nalaz RTG a

<< < (2/2)

Zara:
I da. Prije sam obozavala ljeto, a sad jedva podnosim vrucine , jedva disem kad uprzi. Ne znam stvarno u cemu je stvar.

Henrik VIII:
Onda bi mogla biti više anksioznost uzrokom raznih simptoma nego što je to sama kičma. Kičma ima određene probleme, ali oni su vrlo lako rješivi. I osjećaj gušenja svakako može biti povezan s napadima panike. A ni to nije nešto što se ne može riješiti, samo treba posjetiti pravog liječnika, a to je psihijatar. Ne treba se sramiti, psihički poremećaji su dosta česti (drugi po redu u RH po uzrocima invaliditeta), samo se uz njih vezuje gadna socijalna stigma. Ali zbog stigme se ne može zaboraviti na mentalno zdravlje. Žao mi je da te to pogađa, ali već kad si i sama svjesna da se radi o anksioznosti (tu svakako spadaju i navale vrućine ili tzv. "valunzi", zatim osjećaj palpitacije - to je kad ti srce lupa ko' ludo) onda bi trebala na tome poraditi. Inače, anksioznost i problemi sa zdravljem su usko povezani jer jedno pogoršava drugo, upadne se u zatvoreni krug koji treba prekinuti. U principu psihijatri ordiniraju farmakološku terapiju, a dolazi svakako u obzir i psihoterapija (ali stručna, ne ona koju prodaju u Astro Showu) i onda kad se smiri napad anksioznosi smanje se i fizičke tegobe. Potraga za raznim bolestima može biti kontraproduktivna kad je u pitanju anksioznost.

ladyanita:
Bravo Henrik   :-* to si sad lijepo stručno objasnio. Sad da neidem u detalje opet,ali mislim da sam baš tebi Zara već tu pisala da sam imala recimo slične probleme. Isto su naslikavali srce jer je lupalo ko ludo,pa holteri,pa kod neurologa pa mislim da je Eeg slikanje mozga i Ct mozga jer sam imala i užasne glavobolje. Dijagnoza je bila migrena,ali sam nakon par mjeseci pukla i završila kod psihijatra i od onda je sve krenulo na bolje. Dijagnoza je bila teška depresija bez nekakvih epizoda,šifru bolesti pamtim još F32.2....i za mjesec dana sve se već vratilo na svoje. Liječenje je trajali skoro dvije godine,tako sam dugo pila tablete. I sad sam druga osoba i nikad me nije bilo sram to priznati,čak i prepoznam ljude s tim problemima i nekoliko sam ih i savjetovala da odu kod liječnika.
Nisi napisala da li si išla psihijatru? Ali vjeruj da je kod tebe u pitanju nešto takvoga,a vidim da si i sama svjesna. Samo potraži pomoč i taj pritisak u prsima će brzo nestati,a ti ćeš biti sretna i vesela mama.

Zara:
Hvala vam na savjetima i iskustvima, malo mi je lakse. Kod psihijatra sam bila prije nekih 6 mj, dijagnosticirala mi je anksiozno panicni poremecaj. Dala mi je normabel od 2 mg da pijem tri puta dnevno i zoloft ako mi normabel ne pomogne. Naravno, normabel mi jako malo pomogne, jedino mi malo opusti misice vrata kad me boli. Zoloft ne pijem jer dojim , psihijatrica mi je rekla da neke zene piju uz dojenje ali ne bih se zezala s tim. Razmisljam krenuti na psihoterapiju, mozda uspijem bez lijekova, jer ovo je uzas, kvaliteta zivota mi je ravna nuli.

Henrik VIII:
Ako je mami kvaliteta života na nuli onda je velika vjerojatnost da će biti i djetetu zato ozbiljno razmisli o zamjenskom mlijeku za dijete, kao i o lijekovima čiji djelotvorni sastav ili nusprodukti ne ulaze u majčino mlijeko. Zoloft je dobar lijek za liječenje depresije i moj prijatelj ga je godinama uzimao kao jedino sredstvo da si održi kvalitetu života, a mlađi od mene čak. Sad je u ranim tridesetima, odselio se u Kanadu i više ga ne uzima jer je nakon nekog vremena depresija prošla. Kao što se dogodilo i kod Ladyanite. Ne mora biti da neko stanje traje do kraja života. Psihoterapija se u pravilu ordinira sa lijekovima, zato što se akutna psihička stanja ne mogu smiriti razgovorom i aktivnostima samoanalize. Isto tako, psihoterapija zahtjeva i dosljednost pacijenta i njegovu kontinuiranu uključenost da bude učinkovita. Kod psihijatrice vrijedi otići na kontrolu i vidjeti kako i što dalje; otvoreno porazgovarati o promjeni lijeka s obzirom na dojenje (koriste ga inače samo one žene kod kojih korist premašuje rizike). Inače, ovo sve znam zato što godinama radim u području prava osoba s duševnim smetnjama, autor sam Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i član Državnog povjerenstva koje se bavi specijalno njihovim pravima, prema tome vidio sam u životu od depresije do vrlo teških poremećaja, a kroz kičmu sam neke i sam iskusio, kao što su oboje anksioznost i depresija. To kad se pomiješa sa kroničnom boli odmah je duplo gore jer ne vidiš izlaz i samo se vučeš kao krpa.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju