Ljiljana,
Nije ti lako, nerviraš se, ne možeš puno promijeniti, pucaš ti, pucaju i tvoji ukučani, nije jednostavno to svakonevno trpjeti. Evo možda možeš malo okrenuti pilu naopačke i pozitivnije djelovati na sebe, a i na druge.
Kad si govoriš stvari govori ih pozitivni intonirane, tako će ih mozak bolje prihvatiti.
Dakle nemoj si govoriti "Ne želim biti bolesna" već "Želim biti zdrava" ili još bolje "Ja ću biti zdrava".
Pozitivno razmišljanje daje pozitivne rezultate.
Meni je moja okolina u večini slučaja prije nego što sam se odlučio na operaciju govorila da mi ništa nije, pa i njih bole leđa, pa ne budeš valjda zbog te sitnice išao operirati kralježnicu, pa ti si pekmeza, ne možeš trpjeti, kralježnica se operira kad ne možeš više hodati, itd.
Ovakve odgovore sam dobivao i od najbližih ukučana.
Kad sam se odlučio na operaciju, prvo sam se morao posvađati sa suprugom koja je bila protiv moje odluke.
Nakon operacije smanjio se broj osoba koje su me kontaktirale i pitale kako sam, no pojavile su se i neke s kojima nisam bio baš u kontaktu što mi je bilo posebno drago.
Nažalost neke s kojima sam bio jako dobar su mi rekle da će mi se javiti za koji dan nakon što sam im javio da sam operiran, pa još niti danas nisu.
Kolege s posla bi voljeli da se što prije vratim, jer imaju gužvu i rade poslove koje sam ja radio, te znam da im nije lako.
Direktor uvijek kad pita kako sam, pita i kad ću na kontrolu, kad ću u Toplice, kad se vraćam i sve u stilu "daj dođi već jednom natrag".
Sad pitati nekog iskreno kako je, i biti spreman stvarno čuti kako je ta osoba, to je emocijalno opterečenje koje ta osoba mora biti spremna prihvatiti.
Nije to lako, nije to lako jednom, a kamoli nije lako svaki dan se s time nositi.
Pitao sam ja svoju suprugu zašto me nikad ne pitaš kako mi je?
Odgovor je da joj je teško slušati moja kukanja i cviljenja.
Ako je njoj to tako teško, onda je teško i nekome tko ne živi samnom i nije ga previše briga za mene,
Emocionalno nošenje sa odgovorom nije lako.
Večina nije spremna niti čuti iskreni odgovor kad pita koz poznati pozdrav "Kako si?"
Najmanje je teško čuti odgovo , "Dobro sam", no ako iskreno kreneš sa obrazlaganje, svi bježe.
No treba biti pozitivan iako će još biti operacija i teških dana.
Pogledajte samo ove Onklološke bolesnike i kako je njima i njihovim obiteljima teško, naši problemi su u usporedbi s njima mali, ne ne manje zeznuti, dosadni i frustrirajući.
Doći će uskoro proljeće, a onda i ljeto