Ovako izgleda moj dnevni plan vježbi i tjelesne aktivnosti, s time da jedan dan u tjednu samo odmaram. Nekada smanjim intenzitet radi pojačanih bolova, posebice ako je vrijeme nepogodno i tad sam u "koma stanju".
Vratna kralježnica i torakalni dio:
8 medicinskih vježbi, x15 svaka.
Medicinska vježba za jačanje mišića na ramenima sa 10 kg utega, 3x10.
Jačanje mišića ruku sa 7 kg utega, 5x20.
Lumbalni dio:
5 medicinskih vježbi za jačanje trbušnih mišića, x15 svaka.
6 medicnskih vježbi za jačanje leđnih mišića, x15 svaka.
1 medicinska vježba za jačanje tetiva nogu, x15 (boli jako, jer utječe na n. ishijalgicus).
Vježbe na spravama u serijama, otpor do 10-12 kg, samo za jačanje torakalne muskulature, 4x60.
I to sve traje oko 1,5 do 2 sata, ovisno o umoru i bolovima. Zatim plivanje 1 sat, mogu samo prsno jer se zbog deformacije kralježnice ne mogu stabilizirati na leđima. Neke vježbe s nogama mogu izvesti u bazenu bez bolova.
I nakon toga 30 minuta saune, s prekidima, radi grijanja mišića i kralježnice. I čišćenja organizma od narkotika.
Uz to primjenjujem TENS i u krevetu odmaram noge pod pravim kutom na pilates lopti.
Nakon 6 mjeseci vide se pomaci u smislu da sam počeo sa 1 kg otpora, a sad sam ipak na 12 bez tremora ruku i da mi se čak vide mišići, haha, što je svojevrstan medicinski fenomen s obzirom na neurološki status na početku. Nemam neurološke simptome bolesti vratne kralježnice, mogu bolje disati nego prije i nemam refleksne bolove u prsni koš, ali u lumbalnom dijelu je nekad dobro, a nekad je katastrofa. Od propisane doze od tri narkotika ipak sam se uspio svesti na samo jedan dnevno i uzimam znatno manje sedativa. Općenito se osjećam i psihički bolje od tjelesne aktivnosti, ali to sve zahtjeva jako veliku disciplinu i teško se nekad natjerati, no čini mi se to bolja opcija nego kirurgija.