Već otprilike godinu dana imam izražene tegobe u prstima na obje šake - noću (ili kod dnevnog odmora) mi trnu, nateknu i jako, jako bole. Reuma faktori su u redu, a nalaz standardne snimke C kralježnice glasi: uredne visine trupova vratnih kralježaka uz aplanaciju fiziološke lordoze u distalnoj polovini te sa znacima izražene diskopatije nivoa C5-6, gdje se diferenciraju kljunasti ventralni i značajni dorzalni osteofiti i gdje je najizraženija aplanacija zakrivljenosti osovine. U istom segmentu izražene spondilodege. promjene.
Obavila sam proljetos 10 fizikalnih terapija (vježbe, UZV i "struja za obje podlaktice kroz vodu"). Nakon toga obavila sam i medicinsku masažu leđa te krenula samostalno na aquarobik 2 x tjedno, vježbam sama, međutim, čini mi se da uopće nema pomaka! Bih li trebala obaviti još neke pretrage i kako da pomognem sama sebi?
Uglavnom, radim bez bolovanja, za stolom, ali sve činim da se ne "usjedim" - kad god stignem vježbam mišiće. I da, imam 54 godine i posebno pitanje za lumbalni dio....