Pošto nema smisla da Vam objašnjavam svoje stavove o vjeri, napisat ću vam nešto drugo, pa možda shvatite.
Napravite što god se traži od vas u bilo kojoj situaciji, a da to ne postane uloga s kojom se poistovjećujete. To je istinska poruka u umijeću življenja koju svatko od nas treba naučiti i zbog koje smo ovdje. Postat ćete najmoćniji u svemu što radite, ako to radite zbog samog djelovanja, a ne da biste zaštitili ili pojačali svoju ulogu i identitet ili im se prilagodili. Svaka je uloga izmišljeni osjećaj vlastite osobnosti i kroz nju sve postaje osobno, sve kvari i iskrivljuje ono "malo ja", umnu tvorevinu i ulogu koju igra. Većina ljudi koji u ovome svijetu posjeduju moć, kao što su političari, televizijske zvijezde, poslovni i religijski vođe, potpuno su poistovijećeni sa svojom ulogom, uz nekoliko poštivanja vrijednih iznimaka. Možda ih se smatra osobito važnim ljudima, ali oni su samo nesvjesni igrači u igri ega, koja se doima iznimno važnom, ali uopće ne posjeduje istinsku svrhu. To je kako je rekao "Shakespeare, "priča koju priča idiot, prepuna zvuka i bijesa, bez ikakva značenja". Ako egoistična zemaljska drama ima ikakvu svrhu, onda je ona posve neizravna: stvara sve veću patnju na planetu, a patnja na kraju razara ego, iako ju je on uglavnom i stvorio. To je oganj u kojemu sam ego sagorijeva sebe...
Kad ne igrate uloge, to znači da u onome što radite nema ja (ega). Ne postoje skriveni motivi, kao što su pokušaj da zaštitite ili ojačate sebe. Zbog toga vaši postupci posjeduju daleko veću moć. Potpuno ste usredotočeni na situaciju. Stapate se s njome. Ne pokušavate biti "netko". Najmoćniji ste i najdjelotvorniji kad ste potpuno ono što jeste. No ne pokušavajte biti to što jeste. To je također uloga. Naziva se prirodno spontano ja. Čim nastojite biti bilo što, igrate ulogu. Savjet "budi takav kakav jesi" je dobar, ali može navesti na pogrešne zaključke. Upleće se um i pita: Da vidimo, kako mogu biti kakav jesam?" Tada um stvara svojevrsnu strategiju pod nazivom "kako biti ja". Još jedna uloga. "Kako biti to što jesam?" To je, zapravo, pogrešno ja. Podrazumijeva da nešto morate napraviti da biste bil to što jeste. No, tome ovdje nema mjesta, jer vi već jeste vi. Samo prestanite dodavati nepotreban teret onome što već jeste. "Ali ja ne znam tko sam. Ne znam što znači biti kakav jesam" Ako se možete potpuno pomiriti s time da ne znate tko ste, tada je onoi što preostane ono što jeste.-Postojanje u temelju ljudskosti, polje čistog potencijala, a ne nešto što je već definirano.
Prestanite definirati svoju osobnost, bilo sebi, bilo drugima. Nećete umrijeti, oživjet ćete. I ne brinite kako vas drugi definiraju. Kad definiraju vas, ograničavaju sebe, pa je to njihov problem. Kad stupate u odnos s ljudima, nemojte prije svega nastupati kao funkcija ili uloga, nego kao polje čiste Prisutnosti.
Postovani,
Sada smo usli u sferu misticizma, neke Indijskse filozofije, koju kao znanstvenik a priori odbacujem, ali osvrnut cu se prvo na rijec ULOGA.
kao neomarksist smatram da: u zivotu svi imamo svoje uloge, uloge moraju biti popunjene najsposobnijim ljudima, da bi bili najsposobniji, ljudi se moraju obrazovati, kada obrazovani ljudi obavljaju uloge, oni ih moraju obavljati savjestno i pravedno. Zbog zdravlja drustva, vazna je rotacija elita na vrhu, i to ne prirodna rotacija (smrt), vec prisilna. To nazivamo transfuzija krvi.
Dok sam bio student citali smo puno filozofa: Fromm, Hegel Mainheimm, Marx, Engels... da ne nabrajam.
Uglavnom sjecam se Frommovog djela napisanog u 2 toma a zove se Anatomija ljudske destruktivnosti, u njemu on tvrdi da je covjek u svom bivstvu autodestruktivan. zasto sam prihvatio ovu konstataciju? Pa zato sto povijest, a i sadasnjost to potvrduje (pogledajte samo ratove, a zatim na lokalnoj razini pogledajte ljude oko sebe koji vise unistavaju nego stvaraju).
Tko smo, sto smo?
Radamo se kao tabula rasa, sto cemo postati ovisi o nasim roditeljima i nama samima. Veliko hvala mojoj majci!
Moju osobnost ne moze definirati moje politicko opredjeljenje, stav koji zastupam u znanosti. To definiraju moje znanstvene monografije, koje netko prihvaca a netko kritizira (pri tom mislim argumentirano pobija). I jedni i drugi su dobrodosli.
Ono sto zelim reci jest da smatram da za sve postoji racionalno objasnjenje, i zato ga nastojim pronaci, kako u privatnom, tako i u poslovnom zivotu. Razum i realnost.
Ako netko svoju utjehu pronalazi u religiji, to postujem. Nismo svi isti, i vjerovatno netko ima teze zivotne traume s kojima se nije znao nositi.
Na kraju, svatko ima pravo na svoj slobodan izbor.
Poštovani,
za početak ne možete trpati katolicizam i indijsku filozofiju u isti koš, jer jedan "vjerski fanatik", ne bi smio prihvatiti neku istočnjačku filozofiju. Vidim da niste baš razumijeli moj post.
No krenimo malo na Vaš post. Jedan inteligentni znanstvenik (iako sociologiju ne bih svrstavao u pravu znanost, obzirom da je bazirana na statistici i na teoriji vjerojatnosti koju opet neke strukture moći mogu "pogurati" kao jedinu relevantnu teoriju i opet samo teoriju), ne bi smjeli ništa a priori odbacivati, jer ste se dosad mogli uvjeriti kako ništa nije 100 %, tj. što više znate, saznajete da malo znate. A s druge strane znanost je kontrolirana i nemojte vjerovati svemu što vas uče i što ste pročitali.
Tu ste već sebi dodijelili dvije ULOGE, ulogu znanstvenika i ulogu tipa znanstvenika koji bi morao unaprijed odbaciti sve što nije "znanstveno" dokazivo, ni ne potrudivši se provjeriti ili sam dokazati, već kao većina hrvatskih znanstvenika, pričekati nekog iz "Amerike" ili Izraela da dokaže, pa poslije mahati njegovim dokazom ili teorijom uvjeravajući ljude u ispravnost svog stava. Vjerojatno zato i jeste u Hrvatskoj, a ne u Bogom danoj Americi (čovjek se ne bi smio žaliti na situaciju u kojoj se nalazi, jer se upravo nalazi tamo gdje mu je i mjesto, odnosno da je zaslužio da bude na boljoj poziciji, vjerojatno bi tamo i bio)
Drugo, tko je taj koji odlučuje tko je najsposobniji? Ja sam imao na fakultetu asistente koji su mnogo više znali nego profesori, iako nisu imali doktorate, čak sam i u srednjoj školi imao laboranta sa samo srednjom školom koji je znao neusporedivo više nego profesorica sa završenim ETF-om. Znači po vašem je posjedovanje licence dobivene od sistema, garancija sposobnosti, ili je to možda funkcija i pozicija dodijeljeno po principu poznanstava i veza?
Najveći svjetski znanstvenici bili su vjernici ili su to postali (Newton, Pascal, Einstein..., da ne nabrajam)
treća i četvrta uloga koju ste si dodjelili je uloga neomarksista i elitista. Kad Marxova i Engelsova ideja ne bi imala zlu pozadinu, to bi bilo krasno. No Marx je bio mason i uzak krug njegovih prijatelja bili su deklarirani sotonisti, čak je i sam pisao pjesme sotonske tematike. Nabavite si te Marxove pjesme i proučite malo s kim se družio. Jedna dobra knjiga o njemu i s njegovim pjesmama zove se "Marx i Ðavao". No, ne želim ulaziti u rasprave o zavjerama i tajnim društvima. Ostavimo to za neku drugu temu.
Da se rađamo kao tabula rasa je samo još jedna teorija, jer kao "znanstvenik" ne bi smjeli negirati genetsku predispoziciju ili s druge strane kao vjernik - grijeh otaca, tako da je i to podložno filozofskoj raspravi.
Zapravo mi se čini da ste si izabrali skup teorija po kojima ste odlučili živjeti, odnosno one koje se uklapaju u uloge koje ste si izabrali.
Vjera u razum i realnost je također vjera, vjera u znanost je religija, ateizam je također religija. Probajte čitati filozofe sad kad više niste student, možda nešto i naučite. Toma Akvinski je jedan dobar filozof, Lao Tse, Konfucije, Platon, Aristotel...
Mnogi današnji svećenici su skrenuli s Isusovog učenja i priklonili se zlu. Već je sv. Franjo Asiški ukazivao na to (preporučam pročitati njegovu biografiju), a naš kardinal Bozanić pripadnik je paramasonskog društva Hrvatski zmaj (zmaj je oduvijek u kršćanstvu predstavljao zlo), tako da nemojmo uzimati svećenike za primjer.
Namjera mojih postova je da vas potakne na razmišljanje, jer ja nisam ništa bolji od vas. I ja imam problem s egom, jer da nemam ne bih ovo pisao, jedino sam ja to možda malo spoznao, a vi možda niste. Ja sam bio ateist, pa poznam vaš način života, vaše stavove i argumente, a vi moj ne i ne možete ga razumijeti, kao što čovjek ne može razumijeti što je ljubav prema djetetu dok ga sam nema.
Bog s vama
I za kraj: "Oprosti im Bože jer ne znaju što čine"
a za mene: "Ne vadi trn iz tuđeg oka, dok je brvno u tvome"
I za kraj ona poznata: "Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine"