Autor Tema: Novinski članak: Šamponi za djecu sadrže kancerogene kemikalije!  (Posjeta: 2340 )

0 Članova i 245 Gostiju pregledava ovu temu.

bojan

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 692
    • Profil
    • Bojan - zdravstveni status
Novinski članak: Šamponi za djecu sadrže kancerogene kemikalije!
« : Ožujak 15, 2009, 03:14:37 prijepodne »
Ne znam koliko je istinito i koliko je napuhano ali evo teksta i linka.
Prestrasno.....

"ŠAMPONI za djecu trebali bi biti sigurni. Ne toksični", poručuje "Kampanja za sigurnu kozmetiku" u čijem se izvješću za ožujak iskaču neki nevjerojatni zaključci. "Unatoč marketinškim porukama koji šampone za djecu nazivaju 'nježnima' i 'čistima', deseci najprodavanijih šampona su kontaminirani kancerogenim kemikalijama", navodi se u izvješću. Mnogi vrlo popularni šamponi za bebe tako sadrže formaldehid i 1,4-dioksan, a iz "Kampanje za sigurnu kozmetiku" poručuju kako je ovo prva opsežna studija koja je dokazala prisutnost tih kemikalija u proizvodima za njegu djece.

Čak 48 različitih proizvoda testirano je u nezavisnom laboratoriju, koji je došao do šokantnog otkrića: 17 proizvoda sadržavalo je obje kemikalije, 23 proizvoda sadržavalo je formaldehid, a 32 proizvoda sadržavali su 1,4-dioksin. Obje su kemikalije poznate kao kancerogene tvari, a formaldehid kod neke djece također može izazvati kožni osip. "Da se radi samo o jednom proizvodu, možda ne bi bilo razloga za brigu. Ali bebe se za vrijeme kupanje izlažu nekolicini takvih proizvoda, nekoliko puta tjedno, što u kombinaciji s ostalim kemikalijama kojima su izložene u kućanstvu može biti pogubno", poruka je "Kampanje za sigurnu kozmetiku" koja upozorava roditelje da izlaganje djece proizvodima koji sadrže ove tvari može ozbiljno narušiti zdravlje.

Štetne su kemikalije pronađene u dječjim proizvodima velikih kompanija poput L'Oreala i Johnson & Johnsona, ali to nije navedeno na etiketi. Naime, s obzirom da navedene kemikalije prema zakonu nisu kontaminat, kao ni sastojci, kompanije ne moraju navoditi da ih njihovi proizvodi sadrže. Formaldehid se s vremenom stvara kao nuspojava običnih prezervativa, a 1,4-dioksin se stvara u kemijskom procesu zvanom etoksilacija. "Iako proizvođači mogu s lakoćom ukloniti štetne proizvode, to ne rade jer ih zakon ne obvezuje", tvrde iz "Kampanje za sigurnu kozmetiku".

S obzirom da nema zakonske regulacije koja bi proizvođače mogla natjerati da proizvode za bebe učine sigurnima, "Kampanja za sigurnu kozmetiku" savjetuje roditeljima da pažljivo biraju preparate koje će koristiti i pri tom obrate pozornost da isti sadržavaju što manje sintetičkih boja ili mirisa."

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
« Zadnja izmjena: Ožujak 15, 2009, 03:16:10 prijepodne bojan »
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

denis 68

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 897
    • Profil
    • Email
Odg: Novinski članak: Šamponi za djecu sadrže kancerogene kemikalije!
« Odgovori #1 : Ožujak 17, 2009, 19:28:34 poslijepodne »
Bojane to je žalosno znam kad mi je mlađi sin bio beba od par mjeseci dobili smo  preporuku da ga se kupamo  u dječijem šamponu,o  kom  se šamponu radilo neznam mu ime ni proizvođača , davno je bilo znam da je proizvođać bio strani.Prilikom kupanja sina poslije par sati isti se osuo sa sitnim točkicama cijeli ,znam da smo ga odveli doktorici koja mu je prepisala drugi šampon.Eto sad se pitam kakvi su to proizvodi koji su za bebe šteni jer mali je tako mogao dobiti i neku alergiju te gušenje.Ne znam što reči stravično >:( :'(

 

SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre