Autor Tema: Lumboischialgia  (Posjeta: 15277 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tomi

• Newbie
  • *
    • Email
Lumboischialgia
« : Travnja 03, 2009, 13:45:40 poslijepodne »
Molim savjet,majka ima71god,trebala je ići na operaciju križa.Muči je postoperativni tok operacije i rizici.
MR-L4-L5pokazuje dorzomedijalnu i paramedijalnu obostranu protruziju i.v.diska koji prominira u spinalni kanal,potiskuje duralnu vreću,te uz konstituciju,te artrodegenerativne promjene malih zglobova dovodi do redukcije širine spinalnog kanala,te potisnuća duralne vreće.
L5-S1 pokazujuspondilolizu i spondilolistezuL5kralješka sa značajnom redukcijom širine spinalnog kanala,te redukcijom,širine i.v.foramena i potisnućem ovojnica korijena živaca.
S1-S2-vidi se manja dorzomedijalna protruzija i.v.diska.Diskretno su reducirane širine foramena obostrano.
Ima jake bolove u križima,i bol koja se prenosi u nogu uz osjećaj trnjenja,neizdrživo.Pod lijekovima je,pa bol popusti.
                                                                                                                                           Hvala!

gupac

• Full Member
    • Email
Odg: Lumboischialgia
« Odgovori #1 : Travnja 03, 2009, 17:13:21 poslijepodne »
sve ovisi kolika ti je protuzija.ja sam imao 3mm.pa mi nije pomogla terapija ,pa sam završio pod nož.sve ovisi kako se ti osjećaš.dali ima problema sa mokrenjem i sa stolicom.

Superman

• Full Member
« Odgovori #2 : Travnja 04, 2009, 09:47:53 prijepodne »
Rizika nema. To je danas već rutinska operacija.
Drugi dan poslje op. je na nogama, 10 dana u bolnici (možda koji dan više jer je starija žena)
i 3 tjedna toplica.
Naravno treba malo pripazit na sebe nakon operacije.

Istu stvar sam ja op. u 2. mj i tek sad idem u toplice ali mogu ti reči da se tak dobro osječam
da bi več sad opet mogel voziti motor i igrati nogomet.

Bolovi unatrag 6-7 godina
Dijagnoza: Extrusio disci i.v. L V dorsomedialis
               Lumboischialgia bil. preciouae I dex.
OP :25.02.2009. desnostrana interlaminektomija   L5-S1

Goran

• Full Member
« Odgovori #3 : Travnja 04, 2009, 23:47:34 poslijepodne »
Istu stvar sam ja op. u 2. mj i tek sad idem u toplice ali mogu ti reči da se tak dobro osječam
da bi več sad opet mogel voziti motor i igrati nogomet.

No, ti si ipak Superman, ne ?     ;D

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #4 : Travnja 05, 2009, 21:51:56 poslijepodne »
Sperman rizici uvjek postoju ;D ;D

gupac

• Full Member
    • Email
« Odgovori #5 : Travnja 06, 2009, 13:37:32 poslijepodne »
rizika ima ali manje nego prije.ne da te plašim može se desiti i nakon operacije problem(priraslice)

GSM

• Gost
« Odgovori #6 : Travnja 06, 2009, 13:39:49 poslijepodne »
Mozda je gospodja podobna za minivalno-invazivni zahvat (endoskop ili laser) tako da nema niti opasnosti od priraslica...?

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #7 : Travnja 06, 2009, 15:56:47 poslijepodne »
Mirkokirurgija iliti minimalno invazivni zahvat ima također mogućnost nastajanja priraslica....
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #8 : Travnja 19, 2009, 12:18:07 poslijepodne »
Upravo radi razvoja priraslica kao jedne od potencijalno opasnih posljedica klasične i mikrokirurgije kralješnice je i razvijana minimalno invazivna neurokirurgija kralješnice tako da ta dva pojma iako su slična nemaju puno veze jedan s drugim. Minimalno invazivni zahvazi na kralješnice a pogotovo endoskopska neurokirurgija kralješnice rade se ekstrakanalikularno to jest izvan kralješničnog kanala tako da krvarenja praktički niti ne postoji a posljedično tome niti priraslice.

Mirkokirurgija iliti minimalno invazivni zahvat ima također mogućnost nastajanja priraslica....
[/quote]

Katarina A.

• Forumas
    • Email
« Odgovori #9 : Travnja 19, 2009, 13:02:35 poslijepodne »
Iako sam isčitavala masu postova na forumu još mi jedna stvar nije jasna, pa bih molila Neurokirurga da mi odgovori:

Da li je moguće primijeniti minimalno invazivni zahvat u slučaju ekstruzije diska, odnosno kad se radi o ekstruziji koji je zahvat najmanje invazivan što se posljedica tiče? Mislim pritom na mogućnosti u Hrvatskoj.
L5/S1 ekstruzija

denis 68

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #10 : Travnja 19, 2009, 20:54:41 poslijepodne »
Eto ja bih molio Neurokirurga da pogleda nalaz mog očitanja MR pa da mi onako kaže laički što on misli što bi  za mene bilo naj povoljnije riješenje.Nalaz se nalazi u predstavljanju članova ;)

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #11 : Travnja 19, 2009, 21:17:32 poslijepodne »
Minimalno invazivne procedure  moguće je primijeniti kod ekstruzije. Endoskopska ili METRX diskektomija. Posljedice i uspjeh operacije su uvijek isti i ovise o dužini čekanja na operaciju, vrsti operacije, genetici, konstituciji, poslu kojim se bavi, motivu za operaciju i čimbeniku X. Operirani u vremenu od 4 mjeseca od pojave bolnog sindroma imaju šansu za dugoručni oporavak od 95%, svi ostali manje.

Iako sam isčitavala masu postova na forumu još mi jedna stvar nije jasna, pa bih molila Neurokirurga da mi odgovori:

Da li je moguće primijeniti minimalno invazivni zahvat u slučaju ekstruzije diska, odnosno kad se radi o ekstruziji koji je zahvat najmanje invazivan što se posljedica tiče? Mislim pritom na mogućnosti u Hrvatskoj.
[/quote]

Katarina A.

• Forumas
    • Email
« Odgovori #12 : Travnja 19, 2009, 21:53:08 poslijepodne »
Neurokirurg,

najljepše zahvaljujem na odgovoru. Mislila sam da u slučaju ekstruzije ih nije moguće primjeniti jer su mi u Dubrovniku rekli da ne rade endoskopski zahvat kod ekstruzije diska, a tad još nisam stigla do ovog foruma pa nisam ni znala da se u Hrvatskoj rade minimalno invazivni zahvati. Trenutno sam još uvijek u fazi pokušaja izbjegavanja operacije, ali nisam sigurna koliko ću još imati snage, volje i živaca, pa mi je svaki podatak dragocjen.
L5/S1 ekstruzija

moloko

• Newbie
  • *
« Odgovori #13 : Travnja 28, 2009, 23:13:17 poslijepodne »
Minimalno invazivne procedure  moguće je primijeniti kod ekstruzije. Endoskopska ili METRX diskektomija. Posljedice i uspjeh operacije su uvijek isti i ovise o dužini čekanja na operaciju, vrsti operacije, genetici, konstituciji, poslu kojim se bavi, motivu za operaciju i čimbeniku X. Operirani u vremenu od 4 mjeseca od pojave bolnog sindroma imaju šansu za dugoručni oporavak od 95%, svi ostali manje.

[/quote]

mozete li pojasniti razliku izmedju endoskopske ili METRX diskektomije? i shodno tome moguce posljedice, odnosno oporavak nakon operacije. koje su razlike?
mozda negdje i ima na forumu, ali nisam uspjela pronaci.
takodjer me zanima gdje se rade kod nas te operacije? shvatila sam da endoskopske trenutno nema u hr, ako ne grijesim?
ako vec budem morala na operaciju da znam koje su mi opcije bolje :)

GSM

• Gost
« Odgovori #14 : Travnja 28, 2009, 23:20:04 poslijepodne »
Ne znam jel takav slucaj kod nas u bolnicama, ali evo:

"The major difference between METRx-MD and MED is the use of the microscope, in the former, and the endoscope, in the latter, for intraoperative visualization."
Izvor: http://www.medscape.com/viewarticle/442445_print

(MED = microendoscopic discectomy; METRx-MD = Microscope Endoscopic Tubular Retractor System-Microdiscectomy)