Autor Tema: Pozdrav  (Posjeta: 26029 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

aladin

• Newbie
  • *
Pozdrav
« : Studenoga 19, 2010, 11:41:57 prijepodne »
Evo oko 2mj. pratim ovaj forum i mislim da je vrijeme da se predstavim.

- Imam 34.g. aktivan sportaš - ne vrhuski.
- Za bolove u leđima znam skoro od uvijek, ali sam to smatrao nekako normalnim jer mi je to u genima.
- Prije 4.g. mi je bilo jako ukočilo donji dio leđa,RTG nije pokazao ništa, a kako je nakon 10-ak dana popustilo dr. opće prakse zaključio kako ni je to od sporta kojim se bavim i hladnih nogu. Iako je bol popustila uvijek sam je osjećao nekad manje nekad više.
- Prije nešto više od 2.mj. počela me boljeti prepona, kako me križa nisu previše bolila nisam obraćao pažnju i mislio sam da će proći samo od sebe i nastavio trenirati jer sam imao jedno bitno takmičenje. Svaki dan me bolilo sve više i više da bi dva dana nakon takmičenja došao do toga da se nisam mogao ispravit i oslonit na lijevu nogu.
- Mjesec dana sam bio na injekcijama, voltarenima, zaldairima, ipobrufenima i sl., a da me nisu poslali niti na RTG jer se bavim takvim sportom di su mi noge u vodi i hladne, imam genetske predispozicije, a nisam više ni maldić pa me mora bolit.
- Iako su mi bolovi polako popuštali vidio sam da nešto nije u redu i zatrašio od dr. da me šalje na snimanje.
- RTG pokazao suženje iv. prostora L3,L4 te osteohondozu.
- MR - Na nivou DVS L3-L4 vidi se opsežna dorzomediolateralna više lijevostrano pozicionirana protruzija iv. diska koji komprimira duralnu vreću te konzumira lijevi neuralni rectus i foramen uz konsekutivno komprimiranje radiksa živca.
- Kad je neurokirurg vidio nalaz i pregledao nogu doslovno je samnom otišao iz ambulante na odjel i dogovorio prijem i operaciju u 12.mj. jer ni je ugrožena noga - javili su se znakovi pareze.

Neurokirurg mi se čini super i čuo sam o njemu sve naj., ali volio bi se što više uputit pa sam se stoga i uključujem u forum, a i planiram do Zg otić na drugo mišljenje.

Pozdrav.

NISAM Pegula

• Sr. Member
Odg: Pozdrav
« Odgovori #1 : Studenoga 19, 2010, 20:09:06 poslijepodne »
Malo pretrazi forum, imas puno iskustava ovdje, sto dobrih sto losih.
Mozes procitati i o minimalno invazivnim operacijama, te razmisli i o toj opciji.
I ne daj da te neki neurokirurg koji ne radi takve operacije uvjeri da nisi kandidat za to :)
Sretno ti što god da odluciš!
od 2000 g.    povremeni bolovi u kralježnici
27.10.2009.  endoskopska diskektomija-protruzija L4-L5
14.10.2010.  metrx s anuloplastikom-ekstruzija L5-S1

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
« Odgovori #2 : Studenoga 19, 2010, 22:26:17 poslijepodne »
- Mjesec dana sam bio na injekcijama, voltarenima, zaldairima, ipobrufenima i sl., a da me nisu poslali niti na RTG jer se bavim takvim sportom di su mi noge u vodi i hladne, imam genetske predispozicije, a nisam više ni maldić pa me mora bolit.

Dobrodosao medju registrirane krizoboljce.  ;)

Ovo od gore mi je uvijek smijesno. Kad si mlad ne moze te boliti i izmisljas, a kasnije mora malo boliti. Hm.

Dosta davno sam citao o plasenju pacijenata parezom. Ne sumnjam da trebas nesto napraviti ali ne vjerujem da je toliko hitno da si ne mozes uzeti vremena saznati potrebne informacije  i vidjeti koje je najbolje rijesenje. Mislim da je uvijek dobro cuti drugo misljenje. I slazem se da treba vidjeti jesi li kandidat za minimlano invazivnu operaciju.

Kakvo je sada stanje sto se tice bolova i tegoba?
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

davor

• Hero Member
    • Email
« Odgovori #3 : Studenoga 20, 2010, 07:57:50 prijepodne »
U svakom slučaju po drugo mišljenje odi u Vinogradsku u ZG u spinalni centar, a ako si pri parama najbolje posjetiti privatnu kliniku Vertebralis.

2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #4 : Studenoga 20, 2010, 08:41:38 prijepodne »
Slažem se s Davorom

aladin

• Newbie
  • *
« Odgovori #5 : Studenoga 21, 2010, 22:42:39 poslijepodne »
Evo posto sam prezivio prvi sok spoznaje svog stanja krecem polako naprijed.

Ova poslijednja tri dana sam sto je moguce više mirovao, prije toga sam se trudio što više biti u pokretu ponekad i vjerovatno previše forsirao. Vjerovatno kao posljedica toga su mi se i simptomi naglo promjenili. Trnci su prestali, ali kroz noge kao da mi struja proleti, neka duboka i ne prejaka bol nekako pulsirajuća.

Moja teorja je da je to bol od oporavka živca koju prije nisam osjetio jer je živac bio blokiran. Neurokirurg mi je i rekao da ga najviše zabrinjava što me je noga sve manje bolila pa sad nisam siguran dali je ova bol pozitivan ili negativan znak.

Ono što me najviše brine je sada već očita atrofija muskulature lijeve strane tijela od sredine ledja pa na niže a posebno gluteusa i kvadricepsa.

Ovaj tjedan moram skupiti još što je moguće više informacija, dogovoriti termine u Zg., pa cu nakon toga biti puno pametniji i odlučiti što, gdje i kako.

Hvala na pomoći!

aladin

• Newbie
  • *
« Odgovori #6 : Prosinca 06, 2010, 10:34:05 prijepodne »
Evo mali update.

Obavio razgovor sa neurokirurgom iz vinogradske. Čovjek mi se posvetio i odgovarao bez požurivanja na sva moja pitanja koja kod prvog razgovora sa neurok. nisam niti imao jer nisam bio upućen.

Ukratko:
-nažalost potvrdio sve što je i prvi neurok. rekao ("vrlo opsežan nalaz")
-nisam kandidat za minimalni postupak jer je protruzija preopsežna.

Tako da sam se pomirio sa situacijom i polako počinjem prikupljati nalaze potrebne za operaciju 21.12.

Trenutno me ne boli u mirovanju, kad stanem na noge iskrivljen sam u desnu stranu i mogu izdržati 1-2min na nogama 50-100m prehodati onda me počne jako i sve jače boljeti u križima i natkoljenici.

Jedva čekam operaciju da vidim na čemu sam i da mogu početi sa vježbama za oporavak - ovakovo stanje zaista nema smisla.

Pozdrav svima.

Istr

• Sr. Member
« Odgovori #7 : Prosinca 06, 2010, 11:41:20 prijepodne »
Svaka hernija diska se moze sanirati minimalno-invazivnim postupcima, pogotovo razina L3-L4 kojoj se moze bez problema pristupiti i transforaminalno i interlaminarno.
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

aladin

• Newbie
  • *
« Odgovori #8 : Prosinca 06, 2010, 13:23:02 poslijepodne »
Svaka hernija diska se moze sanirati minimalno-invazivnim postupcima, pogotovo razina L3-L4 kojoj se moze bez problema pristupiti i transforaminalno i interlaminarno.

Ako sam ja dobro shvatio i kod mene je to moguće samo zbog opsega protruzije postoji vrlo velika vjerovatnost da i nakon MI operacije budem morao ponovo ić na klasičnu operaciju.

Mene su u razgovoru s neurok. i zanimale upravo te dvije stvari:
- da li je operacija neophodna,
- i da li je preporučljiva minimalno-invazivna operacija u mom slučaju.

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #9 : Prosinca 06, 2010, 18:59:30 poslijepodne »
Istr, što ste po zanimanju?

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #10 : Prosinca 06, 2010, 23:54:31 poslijepodne »
Virtualni glasnogovornik Dr. Sefića hi hi hi  :D  :D  :D
Svi problemi sa kralježnicom leže u -atlasu C1, prvi vratni kralježak.
Ne dozvolite da vam liječnici (bezuspješno) liječe posljedicu a ne uzrok. Uzrok je u pomjerenom prvom kralješku (atlasu).

chulaf

• Newbie
  • *
    • Email
« Odgovori #11 : Prosinca 07, 2010, 09:04:34 prijepodne »
......ako si pri parama najbolje posjetiti privatnu kliniku Vertebralis,ja sam u četvrtak operiran u petak kući i ženu štipkam i čekam da prođe 10-ti dan jer je vrijeme za sex hehe,normalno držati se uputa koje je dao doktor i sve  će bit dobro.Vertebralis je rješio moj problem i zato sve najbolje o njima kad to kažem mislim na cijelu ekipu sestre doktore i najbitnije što se tamo osječaš ko čovjek znate sigurno što mislim pod tim..........

Neurokirurg

• Sr. Member
« Odgovori #12 : Prosinca 07, 2010, 09:35:23 prijepodne »
....evo da se ponovim po ne znam koji put. SVE OPERACIJE NA KRALJEŽNICI SE RADE MINIMALNO INVAZIVNOM TEHNIOM. Veličina diska nije prepreka i nakon MISS operacija NE postoji NIKAKVA Vjerojatnost da je potrebna klasična operacija.
...Napominjem, nije bitno da li će se netko odlučiti za operaciju u mojoj Klinici ili ne ali mi smeta da o MISS pričaju oni koji to NE RADE!!!!
Obzirom na današnji stupanj tehnologije mislim da pacijenti imaju pravo ZNATI šta se moze a šta ne i tko to radi. U mojoj Klinici se ne radi terapija boli ali suradjujem sa kolegom koji to radi a samim tim su pacijenti koji dođu kod mene dobili adekvatnu informaciju i rješenje svojih problema.

Ako sam ja dobro shvatio i kod mene je to moguće samo zbog opsega protruzije postoji vrlo velika vjerovatnost da i nakon MI operacije budem morao ponovo ić na klasičnu operaciju.

Mene su u razgovoru s neurok. i zanimale upravo te dvije stvari:
- da li je operacija neophodna,
- i da li je preporučljiva minimalno-invazivna operacija u mom slučaju.

aladin

• Newbie
  • *
« Odgovori #13 : Prosinca 08, 2010, 00:10:43 prijepodne »
Hvala na savjetima, ali ja sam svoju odluku donio idem na "klasičnu operaciju" 21.12. Odluka je moja i odgovaram samo sebi, ali smatram da je donošenje odluke o mjestu i načinu operacije velik dio problema u cjeloj ovoj priči, pa možda moje iskustvo nekome olakša sličnu situaciju.

Nakon što sam preživio prvi šok dijagnoze i spoznaje da će mene "rezati", a da se to može izvesti i na MISS način, krenio sam istraživati. S jedne strane internet i svakako ovaj forum, a s druge strane veze i ponznanstva.

Došao sam do jednog iskusnog neurok. iz Vinogradske bolnice koji me je primio po prijateljskoj liniji (bez uputnice i plačanja). Od njega nisam tražio da me operira već da mi pomogne u odluci da li te gdje i kako operirati. Otvoreno sam mu rekao svoje prioritete:
- cilj mi je da nakon operacije i oporavka (spreman sam na godinu) budem u stanju što kvalitetnije nastavit život (rekreativno bavljenje sportom)
- spreman sam platit bilo gdje i šta ako smatra da će mi to poboljšat izglede,
- kako sam došao do njega tako bi lakše ili teže vjerovatno mogao doći do bilo kojeg drugog doktora u hr. opet ako će mi to poboljšat izglede.

Ponavljam da su to bile baš prijateljske konzultacije, razgovarali smo sigurno sat vremena, a stekao sam dojam da je spreman razgovarati samnom koliko god je potrebno.

Čovjek mi je sve što mi nije bilo jasno objasnio. Potvdio mi je sve što mi je rekao i moj neurokirurg. Objasnio kolika je moja uloga u oparavku i u konačnom ishodu. I što me posebno smirilo osobno poznaje mog neurok. i veoma ga cijeni te smatra da nemem niti jedan realan razlog za ići negdje drugdje na operaciju.

I šta ja tu imam dalje razmišljati čuo sam mišljenja dva vrhunska neurokirurga. Oba su me uvjeravala da mi je stanje takvo da nesmijem odugovlačit i da je klasična operacija najbolje riješenje. Trebalo mi je vremena da prihvatim tu činjenicu, vjerovatno sam navikao živit s boli u leđima (ne ovako intezivno kao sad, ali kako vrtim film leđa me bole i 10ak godina) ali nisam mogao vjerovati da je stanje toliko ozbiljno.

Sad sam skoncentriran na prikupljanje informacija o oporavku i na ono što ja mogu učiniti da se što bolje oporavim. Naime kako sam diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu upućen sam u utjecaj tjelesnog vježbanja na organizam, istina zdravi organizam. Tako da molim sve koji imaju volje podijeliti svoja iskustva o tome što, kako, koliko su vježbali nakon operacije kralježnice.

Unaprijed svima zahvaljujem.

luna

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #14 : Prosinca 08, 2010, 09:46:59 prijepodne »
RTG= je .i to podrazumjeva klasični rengen snimak..Mislim da su CT ili MGR ipak bolji.

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #15 : Prosinca 08, 2010, 11:56:04 prijepodne »
aladin ako su ti dva neurokirurga rekla da kod tebe MISS neće riješiti problem onda nema razloga da dva puta ideš na operaciju i potpuno je logično da odmah ideš na klasičnu.
U toplicama je bilo operiranih klasičnim putem upravo u Vinogradskoj i svima je bilo OK i dobro su se oporavljali a plivanje im je najviše pomagalo.
Operater će ti dati upute da nakon operacije izbjegavaš sjedenje oko 2 mjeseca.

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #16 : Prosinca 08, 2010, 14:06:18 poslijepodne »
Aladin, moj ti je savjet (sada kada si donio odluku o metodi i imaš termin za Op.) prestaneš čitati forum i bilo kakve druge tekstove vezane za kraljeznicu i prepustiš se stručnjacima koji imaju iskustvo u tome, njih slušaš i ništa drugo.
Svi problemi sa kralježnicom leže u -atlasu C1, prvi vratni kralježak.
Ne dozvolite da vam liječnici (bezuspješno) liječe posljedicu a ne uzrok. Uzrok je u pomjerenom prvom kralješku (atlasu).

petra

• Full Member
« Odgovori #17 : Prosinca 08, 2010, 20:24:21 poslijepodne »
Mislim da je očekivanje da će ti oporavak trajati godinu dana prilično realno. Meni su u početku govorili da ću se nakon šest mjeseci moći u potpunosti vratiti svim svojim uobičajenim aktivnostima kao prije operacije, ali to se ipak nije pokazalo kao realno, a oporavak mi jako dobro napreduje. Sada nakon devet mjeseci od klasične operacije mogu reći da živim normalno iako još uvijek osjetim povremene smetnje, ali činjenica je da ih je sve manje i manje. Ovo ti govorim ne zato da te obeshrabrim, već zato da se oboružaš strpljenjem. A činjenica je da nakon operacije i oporavka možeš očekivati povratak "normalnom" životu.
Što se vježbanja tiče, dobivat ćeš savjete tijekom oporavka od svojih liječnika. Ovako je bilo kod mene:
- u bolnici su mi pokazali nekakve lagane vježbe koje sam sama radila kući do odlaska u toplice 5 tjedana nakon operacije
- do odlaska u toplice uopće nisam sjedila, a sjedit sam počela tek u toplicama i to u početku samo za vrijeme obroka
- nakon operacije nastojala sam šetati što više, ali sukladno svojim mogućnostima i do granice smetnje; u početku je to bilo deset minuta, a kasnije nakon dva mjeseca i više od dva sata
- u toplicama su me naučili nove, zahtjevnije vježbe koje sam nastavila samostalno  svakodnevno vježbati do danas, a tamo sam počela i plivati i to isključivo leđno; u početku tako da sam ruke držala uz tijelo i samo lagano micala rukama i ispruženim nogama, a onda sam postupno počela i zamahivati rukama
- nakon toplica sam nastavila svakodnevno vježbati, šetati što više i to sve više i više te sam nastavila plivati po 3 - 4 puta tjedno
 - i malo po malo bilo mi je sve bolje i bolje, a počela sam sjediti i sve duže i duže... ali i dan danas izbjegavam sjediti u komadu duže od sat vremena... ako već moram dugo sjediti onda se barem svako malo ustanem i protegnem
Eto.. to bi bilo to od mene... želim ti puno sreće, snage i strpljenja da izguraš sve što te čeka, a iz iskustva ti mogu reći da će biti bolje :)