Mislim da je očekivanje da će ti oporavak trajati godinu dana prilično realno. Meni su u početku govorili da ću se nakon šest mjeseci moći u potpunosti vratiti svim svojim uobičajenim aktivnostima kao prije operacije, ali to se ipak nije pokazalo kao realno, a oporavak mi jako dobro napreduje. Sada nakon devet mjeseci od klasične operacije mogu reći da živim normalno iako još uvijek osjetim povremene smetnje, ali činjenica je da ih je sve manje i manje. Ovo ti govorim ne zato da te obeshrabrim, već zato da se oboružaš strpljenjem. A činjenica je da nakon operacije i oporavka možeš očekivati povratak "normalnom" životu.
Što se vježbanja tiče, dobivat ćeš savjete tijekom oporavka od svojih liječnika. Ovako je bilo kod mene:
- u bolnici su mi pokazali nekakve lagane vježbe koje sam sama radila kući do odlaska u toplice 5 tjedana nakon operacije
- do odlaska u toplice uopće nisam sjedila, a sjedit sam počela tek u toplicama i to u početku samo za vrijeme obroka
- nakon operacije nastojala sam šetati što više, ali sukladno svojim mogućnostima i do granice smetnje; u početku je to bilo deset minuta, a kasnije nakon dva mjeseca i više od dva sata
- u toplicama su me naučili nove, zahtjevnije vježbe koje sam nastavila samostalno svakodnevno vježbati do danas, a tamo sam počela i plivati i to isključivo leđno; u početku tako da sam ruke držala uz tijelo i samo lagano micala rukama i ispruženim nogama, a onda sam postupno počela i zamahivati rukama
- nakon toplica sam nastavila svakodnevno vježbati, šetati što više i to sve više i više te sam nastavila plivati po 3 - 4 puta tjedno
- i malo po malo bilo mi je sve bolje i bolje, a počela sam sjediti i sve duže i duže... ali i dan danas izbjegavam sjediti u komadu duže od sat vremena... ako već moram dugo sjediti onda se barem svako malo ustanem i protegnem
Eto.. to bi bilo to od mene... želim ti puno sreće, snage i strpljenja da izguraš sve što te čeka, a iz iskustva ti mogu reći da će biti bolje