Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - zekoslav222

 Str: [1]
1
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Protruzija diska 7-8 mm (L4l5)
«  : Travanj 02, 2013, 09:57:48 prijepodne »
Prije godinu i pol dana, dijagnosticirana mi je dorzomedijalna protruzija diska za 7-8 mm izvan koštanih struktura, sa izraženijom kompresijom živaca. Radi se o L4L5 mjestu
Simptomi su bili dosta jaki bolovi u butu i trnjenje lijeve noge. Nakon toga sam napravio magnetsku rezonancu iz koje se vidjelo sve navedeno.
Bol se postepeno proširila i u desnu nogu do koljena (znatno manje). Išao sam na fizikalnu terapiju koju mi je propisao fizijatar (ali najbolje je mirovanje izgleda) . Bolove sam rješavao sa brufenom 600, tramadolima, jedan tjedan sam pio Medrol, i redovito Lupocet.
Jako se pazim i evo,  mogu reći da mi je najbolje kad ne vježbam, više od godinu dana živim sa navedenim. Doktori su rekli da je navedeno GRANIČNO ZA OPERACIJU.
Mogu reći da me evo godinu dana ništa strašno ne boli. Uhvati me možda svakih par dana blaga bol ili trnjenje i popijem SAMO JEDAN Lupocet i bol me prođe. Nikakvih neuroloških ispada nemam. Imam dobre osjete u nogama, motorika mi je dobra. Noge mi nisu atrofirale...sve normalno. Nema govora o padu stopala ili o gubljenju kontrole sfinktera...
ALI,
Prije dva mjeseca učinio sam EMNG nogu koji je pokazao srednje teško do teško oštećenje živca S1 lijevo (gdje disk po magnetskoj rezonanci nije ni iskočio????), srednje teško l5 obostrano i umjereno S1 desno i L4 obostrano. Radi se i o senzornom i motornom živcu. Na kraju piše da su sve lezije dobro kompenzirane.
To me zabrinilo, dosta psihički opteretilo.
Opet napominjem da je meni dosta dobro. Povremeno osjetim trnjenje u lijevom stopalu. Desno je sve u redu, bez bolova. Nepijem nikakve tablete, nekad samo Lupocet (recimo jednom tjedno).
Mislim da bi mogao konju rep iščupati :-)
E sad, očito je da je živac oštećen. Da li da se zbog toga brinem. Da li da razmišljam o preventivnoj operaciji? Da li, recimo mogu ostati u kolicima? To me nekako najviše brine.
Dr. Saftić mi je na dijegnozu rekao putem emaila da možda ne bi preporučio operaciju u klasičnom smislu, ali bi preporučio minimalno invazivnu operaciju.
Ja ovako mogu živjeti, ali bojim se da se sad taj živac tare i da mi ne bi ošle noge. Koliko su sad ti živci prerezani? Da li ti živci zbog navedenog postanu elastičniji i stvaraju kakav obrambeni mehanizam? Da li bez njih nema hoda? Da li kompenzacijski živci mogu preuzeti ulogu hoda...? Da li se mogu stvoriti nove živčane stanice? Da li organizam sam pronalazi druge puteve prema nogama?
Budući da imam 29 godina, to bi za mene bio kraj svijeta.
Recimo, meni nije problem hodati po 5 sati. Nije mi problem sjediti 8 sati (a evo, sjedim skroz na poslu), ležati. Nemam nikakve ispade niti bolove kod navednog. Jedino da dignem teret od 50-100 kg onda bi imao bolove par dana poslije.

 Str: [1]
SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre