Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - deziderio

 Str: [1]
1
Internet i računala / Koliko dugo vremena provodimo za računalom ???
«  : Veljača 24, 2009, 22:01:25 poslijepodne »

2
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Stenoza kralježnice
«  : Listopad 28, 2008, 20:29:46 poslijepodne »
"VEČERNJI LIST"
 Vijesti   Hrvatska   
 
28. 10. 2008. | 20:01
 
REVOLUCIONARNI ZAHVAT
Kralježnicu operirali kroz rez od 0,5 cm
Autor Diana Glavina

  
  foto:Antonio Bronić
 
  
Stenoza ili suženje kanala kralježnice, što se zbog degenerativnih promjena razvija u križima, odnosno u lumbalnom dijelu kralježnice, mnogim pacijentima, jer je riječ o relativno čestoj bolesti, znatno urušava kvalitetu života. Zbog velikih bolova u nogama, oni teško hodaju.

Ovaj se zdravstveni problem rješava klasičnom operacijom, otvaranjem kralježnice, nužan je i dugi oporavak pa se većina ljudi teško odlučuje na takav zahvat. No, sve je više kirurških zahvata na kralježnici koji se, uz iskusnog neurokirurga, mogu riješiti minimalno invazivnim postupkom i malenim rezom kroz koji se instrumentima ulazi u kralježnicu.

Suženi kanali
Na Klinici za neurokirurgiju u KB-u “Sestre milosrdnice” danas su prof. dr. Krešimir Rotim i dr. Robert Saftić 63-godišnju pacijenticu s dijagnozom spinalne stenoze operirali perkutano, odnosno uz rez na koži od oko pola centimetra te ugradnjom posebnog implantata riješili je boli i dugogodišnjih zdravstvenih tegoba.

Postupak je trajao manje od jednoga sata, a bio je to prvi zahvat takve vrste u Hrvatskoj, kaže prof. Rotim. Zbog bolova koji su se širili iz leđa niz noge, operiranoj pacijentici bilo je teško raditi bilo kakav posao koji iziskuje dulje stajanje i hodanje.

– Operacija je prošla dobro, jako smo zadovoljni, a već danas ili sutra ide kući. Već treći, četvrti dan nakon operacije bit će potpuno pokretna – kaže prof. Rotim.

– Degenerativnim promjenama uzrok su, osim godina života, i višak kilograma, naslijeđe te način života. Dolazi do rasta, do povećanja malih zglobova kralježaka te kosti urastaju u kanal kralježnice. Tako se kanal kralježnice sužava i razvija se sindrom spinalne stenoze ili stenoze kralježnice. Bolesnicima taj sindrom izaziva goleme probleme, jer zbog velikih bolova u nogama oni ne mogu dugo hodati. A bol se javlja kada je kralježnica u uspravnom položaju.

U takvom položaju košćice kralježaka pritišću živce i da bi hodao, bolesnik mora zauzeti specifičan položaj, mora se nagnuti prema naprijed ili mora sjesti – objašnjavaju prof. Rotim i dr. Saftić.

Bol u nogama
Stručni termin za bol u nogama zbog spinalne stenoze je neurogena klaudekacija. Mnogima je možda poznatija tzv. vaksularna klaudekacija, kada osoba teško hoda zbog stenoze, odnosno začepljenja arterija u nogama. Neurokirurzi naglašavaju da se klasičnom operacijskom metodom, uz veliki rez i otvaranje kralježnice, obavlja dekompresija vađenjem određenih kosti kralježnice, onih koje obavijaju kanal kralježnice, a nalaze se iznad problematičnih kralježaka.

To je velika dvosatna operacija pri kojoj pacijent može izgubiti puno krvi i zahtijeva dugotrajnu rehabilitaciju. Izvanredna alternativa liječenju sindroma spinalne stenoze je ugradnja intraspinalnog implantata kroz rez na koži, koji se postavlja na kritično područje, između dva kralješka, i to izvan kralježničnog kanala. Implantat razdvaja kralješke, neprestano ih drži u raširenom položaju, čime se onemogućuje pritisak na živce pa jednostavno nema više boli.
 

3

Da li se naši poslodavci drže Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom? Pravilnik je donešen još davne 2005.god a primjena je počela tek 2007 god.Nažalost nisam dočekao taj Pravilnik jer sam obolio 2004.god.i bio na bolovanju sve do nedavno.Moje radno mjesto je bilo za računalom i radio sam po sedam sati dnevno.
Moj pretpostavljeni nas je forsirao da moramo svakodnevno što više unjeti u bazu podataka.Kad bi došao kući oči su mi "ispadale" a križa i stražnjica odrveni i ukoči se.Vjerujem da se to odrazilo i na moju kralježnicu i na kraju postao 80% invalid.Interesira me Vaše mišljenje o ovoj temi.

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

4
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Saznati ili ne saznati istinu
«  : Svibanj 05, 2008, 09:48:13 prijepodne »
Pri zadnjem pregledu kod neurokirurga  i nalazom MRI liječnik mi je napisao s obzirom na moje stanje da sam ja potpuno nesposoban za bilo kakav rad,te da me se takvim ocjeni po nadležnoj invalidskoj komisiji i uputi u invalidsku mirovinu.Kada sam ga upitao:Doktore,kakva mi je sudbina? On mi je teška srca odgovorio:Takva,kakva Vam je,na moj ponovni upit odgovorio je:Vama će doći do ukočenja kralježnice i više nećete imati problema.Mene je to šokiralo i presjeklo.Želim znati pravu istinu ma kako ona bila bolna.Sada sam se smirio i pomirio s tom činjenicom i molim Boga.


Bože,ja te ne molim da me oslobodiš od životnih patnji,nego Te molim da me u patnjama ne napustiš.(R.Tagore)

5
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Dugo čekanje
«  : Travanj 28, 2008, 19:06:28 poslijepodne »
U veljači ove godine bio sam u toplicama Topusko,čekao sam na red skoro 12 mjeseci.Prošle godine su mi  "propale " toplice upravo zbog takog dugog čekanja.Po diagnozi bolesti imam pravo svake godine jedanput.Ovako ispada da možeš ići svake druge godine.Danas sam bio kod svog liječnika i zatražio da mi da uputnicu s preporukom od fizijatra za liječničko povjerenstvo da mi odobri stacionarno lječenje.
Međutim moj liječnik mi nije htio dati tu uputnicu s preporukom za toplice jer da ne smije davati za ovu godinu.Slažem se da ne smije za ovu godinu ali ja sam tražio za slijedeću iz razloga što se čeka jako dugo na red(godina dana)Dakle,ne tražim za ovu godinu već slijedeću kalendarsku.Da li mi tko može pomoći i dati savjet što da napravim,kome da se žalim?

 Str: [1]
SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre