Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - Ice

 Str: [1]
1
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / Mikro-kirurgija kralježnice u Zaboku ?
«  : Veljača 03, 2011, 19:35:44 poslijepodne »
Pardon ak sam ovo stavil na krivo mesto ali slucajno sam naletel na ovo
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Citat:
Bit će to privatna poliklinika registrirana za djelatnosti ortopedije i mikrokirurgije kralježnice ustrojena kao dnevna bolnica, a imat će 15-ak kreveta u kojima će se pacijenti zadržavati samo nekoliko sati nakon operacije – rekao je ravnatelj dr. Belina.

Zna neko više o tome ? 
Nije mi jasno ko bi to trebal raditi ak u cjeloj HR imamo svega 2-3 neurokirurga koji rade minimalno invazivne zahvate... ( ili  mikrokirurgija u ovom slucaju oznacava nekaj drugo a ne minimalno invazivne zahvate ?  )

2
Operacija kraljeznice / PLDD - L4-L5 - Vinogradska 5.10.2010 - prof.dr.Rotim
«  : Listopad 10, 2010, 19:17:53 poslijepodne »
Pozdrav svima

Za pocetak  malo informacija o problemu -> Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Nastavak:

Po  obavljenim  prvim terapijama osjecal sam se ko novi...  tu i tam me je znalo malo prerezati ali vise nije bilo boli prilikom hodanja itd.
Bil sam kod 2 neurokirurga.
dr. Miklic ( u KR toplicama .. inace mislim da je sa Rebra): nema apsolutne indikacije za operaciju
dr. Saftic(Vinogradska): indicirana operacija na L4-L5 ... operacija bi se izvrsila Metrix metodom.

Međutim da mi je tu tom periodu poslje terapija bilo cist ok nisam bil prevec naklonjen operaciji pa sam cijeli 8. mjesec provel  u toplicama u bazenu i preplival veliki broj kilometara :)  ... nazalost krajem 8. mjeseca sam kod vikendice bral jabuke i zaboravil kaj mi je pa sam se sagnul  na nacin koji bas i nije dobar za moje protuzije. Drugi dan sam jedva ustal iz kreveta ... otisel sam opet do svoje doktorice u KR toplice koja mi je dala novu rundu terapija ... nazalost ovaj put terapije nisu pomagale ... cak nisam bil niti u mogucnosti lezati recimo na elektroterapijama jer bi me cjelo vrijeme boljelo u nogi.   

Međutim da je vrag salu zel otisel sam opet u Vinogradsku.. ovaj put k prof. dr. Rotimu koji je rekel da treba operirati i to L4-L5.  Za L5-S1 mi je receno da vjerojatno nebi niti znal za njega da me ovaj L4-L5 ne muci.     Rekel je  da se operacija moze obaviti PLDD metodom. 

Ja sam na to pristal i bil sam narucen na operativni zahvat 5.10.2010 ... mislim da su bila kakva 2 tjedna izmedju pregleda i operacije ( ak nekoga zanima vrijeme cekanja )


U ponedeljak  sam dosel u bolnicu i dobil odmah sobu. Cijeli dio za spinalnu neurokirurgiju gde sam bil je ganc novi. Uglavnom sve sobe imaju LCD  televizore i u sobi su uglavnom po 2 kreveta.  Nazalost ja sam bas zavrsil u sobi koji je imal obicnu telku  i to bez digitanlog prijemnika pa mi je Kosorica  uljudno ugasila signal .. mislim da je to bilo bas na dan operacije   ::)

U utorak predvecer sam dosel na red za operaciju ... kakvih 15-20 minuta prije operacije sam dobil malu injekciju za opustanje.  Osjecaj koji dobite nakon toga je ko da vas je bas briga za sve i sve vam je ravno.   

Sam zahvate ne boli bas nist. Dobi se nekakva lokalna anestezija u dijelu gde se bude igla gurnula u disk.    Sam ulazak igle se osjeca ko da vam neko daje injekciju .. nije bolan ali moze biti malo neugodan u nekim trenucima .. u jednom trenutku  se igla malo jace gurne ( vjerojatno kad  ju treba  u disk gurnuti) i  u tom trenutku malo zapecne. Nakon toga  ostatak vremena se pusta energija kroz laser.   Inace cini mi se da je cijeli zahvat izvel dr. Sajko  a prof.dr Rotim je to nadgledal.....  ali da vam po istini velim nisam totalno siguran... samo znam da je prof.dr. Rotim usel u salu kad je vec igla bila smjestena te su se onda iza mene razgovarali o ne znam tocno cemu  ( nisam pratil jer me radi injekcije "nije bilo briga" :D ) ... vjerojatno rade ko tim. 
Inace tokom operacije vas svako malo pitaju kak ste i dal vas kaj boli .. isto tak vam u svakom trenutku govore kaj sad rade i kaj buju napravili. 
Zahvat je bil gotov za kakvih 15-20 minuta.

Odmah po zavrsetku zahvata sam osjetil jedno olaksanje u nogi i desnoj strani leđa.  Probali su  podici nogu u zrak (ne sjecam se tocno kak se zove to) i prilkom toga me nije nist boljelo ... dok se je prije toga bol javljala vec na kakvih 40 stupnjeva.

Nakon toga sam vracen u sobu ... 2 sata nakon zahvata dosel je do mene  medicinski brat koji mi je objasnil na koji nacin da se dignem iz kreveta i onda je  uz mene hodal po hodniku.   Bil sam ko novi... vise nisam imal nikakve boli niti sam se drzal savijeno   ko prije operacije. 
Jos sam dan poslje operacije ostal u bolnici ... dobil sam steznik ( imam dopunsko pa sam ga dobil besplatno ) ... LordLoc ili tak nekak.  Svako malo su me dosli pogledati i pitati dal sam ok.  Drugi dan sam pusten doma.

Receno mi je da sad moram mjesec dana samo lezati i hodati ( nositi steznik prilikom hodanja). Izbjegavati sjedenje ... ak se bas treba sjesti onda max 2-5 minuta. Isto tak izbjegavati mjesec dana voznju u automobilu.... međutim da su me doma vozili u autu onda mogu iz prve ruke reci da je muka sesti u auto i iz njega zajti van.... a prilikom voznje se osjeca svako kocenje i rupa na cesti.   Do 2 mjeseca je jos moguca pojava bolova itd ... meni se trenutno tu i tam javi nekakvo zatezanje ili nelagoda ali uglavnom brzo prejde.   Jedino mi je problem to kaj mi se cini da mi je cjela desna strana leđa propala i oslabela ... pa imam problema stajati ravno.... dok se uspijem izravnati  imam osjecaj ko da mi je desna noga duza i kruta ... vjerojatno zbog toga kaj sam dobra 2 tjedna svu tezinu  prebacival na ljevu nogu i bil savijen na tu stranu ( ko upitnik).  Nadam se da bu i to proslo s vremenom.

Kaj se tice samog osoblja ... mislim da imaju ono kaj bi u svakoj bolnici ili domu zdravlja trebalo imati a to je ljubaznost  i uvijek spremni pomoci.   Svako malo se nasale ili tak nekaj kaj puno coveku olaksa boravak u bolnici  a i  odmah se osjecate nekak "zdravije" :) 
Hrana je isto bila ok ... ujutro i navecer uglavnom nekakav namaz sa snitom salame ... popodne  uglavnom nekakvo tijesto sa preljevom itd .. .uglavnom nebi nikad rekel da se tak kuha u bolnici :)  ... jedino s cim se je dobro oboruzati je sok/voda ili nekaj trece jer se dobi  jako malo za piti prilikom rucka itd.

Jedino kaj mi je smetalo u bolnici je bilo to kaj se nisam mogel posteno naspavati... svako malo je neko dosel mjeriti temperaturu ili tlak .. pa vizite. Po noci je izvana dopiralo dosta svjetla u sobu kaj me je jako smetalo ...  zaspal bi nekak negde oko 3 sata ujutro a vec u 6 ujutro u sobu bi upadale cistacice  ;D

Sobu sam djelil sa starijim gospodinom ( negde oko 50 godina) .. koji je vec bil 3 put na operaciji radi istog problema ko ja. Prvi put je bil klasicno ... pa onda PLDD ... veli da je nakon druge operacije nakon 2 tjedna pocel  dosta auto voziti kaj ga je vjerojatno i "poteralo" na 3. operaciju ... sad je bil operiran Metrix metodom.    U drugoj sobi do moje su bile dve gospođe isto operirane Metrix metodom ... njih nisu isti dan dizali iz kreveta vec drugi dan. 

Međutim da mi se bas i nejde opet na operaciju, kak god da su svi tam bili ok i  sam zahvat nije strasan... sad se svega drzim ko pijan plota ... tak da se nadam da vise nebum videl Vinogradsku    ;D

Terapije u toplicama nisam dobil  ... dok je ovaj do mene otisel u toplice (  bolnica ga je unapred najavila i sve )... jedino  trebam dojti na kontrolu za mjesec dana.

Eto .. nadam se da bude ovo pomoglo nekome ko se isto sprema na slicni zahvat... da mu padne kamen sa srca  jer sve se moze gledati ko mali odmor od svega  ;D

p.s.
ispricavam se na tipfelerima i gramatickim greskama ... malo mi je tesko pisati iz kreveta na  racunalu   8)

3
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Protuzija L4-L5, L5-S1 -pitanja
«  : Srpanj 09, 2010, 17:04:37 poslijepodne »
Pozdrav svima

Prije cca 3 godine su počeli moji problemi ( imam 24 godine). Sve je počelo nakon podizanja/nošenja dosta teškog tereta sa drugog kata zgrade, i prilikom nošenja ja sam bil sa gornje strane te sam bil dosta prignut/savijen u leđima prilikom toga)   

Prvo sam samo imao bolove „tu i tamo“ u leđima koji bi došli i prošli, rekli su mi da se radi o išijasu pa sam poslan na terapije ( ultrazvuk  + medicinska gimnastika),  poboljšanja nakon toga baš i nije bilo ali kak mi je počeo fakultet/predavanja  nisam opet nastavil sa terapijama nego je to čekalo do ljeta kad sam opet krenul na terapije ( iste ko gore navedene).  Nakon toga se je situacija popravila ali izgleda da je to bilo privremeno  jer mi se prilikom nogometa ili košarke počela javljati bol  u desnoj nozi, kod košarke prilikom skoka a u nogometu svaki put kad bi  lupil loptu.  Ta bol je bila popraćena određenim „refleksom“ koji mi je nogu automatski htio „skvrčiti“.   
Bol nije bila uvijek prisutna nego se je javljala „tu i tamo“ .   Prije otprilike  5-6 mjeseci su mi počeli malo ozbiljniji problemi: bol u desnoj nozi prilikom hodanja ( osjećaj ko da mi  neko „zateže“ živce“ – bol se je spuštala iz donjeg dijela leđa  kroz nogu u zadnja dva prsta na stopalu), osjećaj da mi stopalo trne dok sjedim. 

Prije 2-3 tjedna sam napokon došel pravoj doktorici u ruke :)  koja  me je  poslala na MR te dala malo „jače“ terapije.   Da ne piskaram više evo dolje  detaljnije o dijagnozi.

Citat:
Pokretan. Nalazi se blaga antalgička skolioza us asimetričan položaj zdjelice. Pvm lumb.  lagano napeta, kralj. Bezbolna na sukusiju, kretnje kralj. su term. limitirane i bolne. Hod na prstima uredan, na peti desno otežan. Lasegue je pozizivan desno kod 45 st. RPT uredni, RAT desno ugašen. GMS stopala održana.

Sa nalaza MR-a
Citat:
Kod MR  L-S  kralješnice na učinjenim transverzalnim i sagitanlim presjecima primjenom različitih tehnikama snimanja trupovi kralješaka primjerene su visine.
Gornja pokrovna ploha trupa L1 u ventralnom dijelu je iregularnih kontura – dublja Schmorlova hernija.
U razini L4-L5 dorzomedijalna protuzija diska sa širenjem desno uz kompresiju desnog korijena i duralne vreće.
U razini L5-S1 dorzomedijalna protuzija sa širenjem desno uz kompresiju korijena.
Konus medularis vidljiv u razini L1 kralješaka.
Ne nalazi se znakova intra ili ekstraduralnog tumora.

Nalaz sa EMNG-a

Citat:
U ispitivanim mišićima nogu za vrijeme relaksacije el. tišina. Blaga kronična aksonalna lezija perifernih motoneurona bilježi se u m. exten. dig. brev. m. peron. long.  i   m. gastroc. cap. me. desno. Neurografska analiza je uredna. U mišiću stopala desno F val  izrazito sporadična javljanja, u listu desno sek. ref. val je niže amplitude,  F karakteristika.
EMNG-ski nalaz nogu upućuje na blagu kroničnu radikularnu leziju L5,S1 desno.



Trenutno sam na fizikalnim terapijama u Kr. Toplicama.  15X hidrokineziterapija, podvodna ekstenzija, hidromasaža, med. Gimnastika, galvanizacija, TENS, laser. 
Nakon 5 obavljenih terapija mogu priznati da mi je lakše stajati i hodat tj. nemam više nekakav pritisak u leđima i  ne prebacujem/visim na lijevu stranu nego mogu normalno ravno stajati. Isto tak mogu i malo duže hodati bez  potrebe da si sjednem.   Nažalost bolovi mi se i dalje javljaju prilikom ležanja i to duž desne noge ( kad ležim na trbuhu na  terapijama npr. ), isto tak  i dalje mi se javlja bol prilikom hodanja/sjedenja, nije tak jako ko prije ali je ipak tu. 
Doktorica mi je preporučila da nastavim sa terapijama i da se u međuvremenu posavjetujem s neurokirurgom tak da po završenim terapijama imam svu dokumentaciju ak je moguće ( mišljenje neurokirurga, EMNG, MR itd )


E sad  par pitanja :)
Kolko sam uspel po forumu kroz postove saznati za tu moju situaciju postoji laserska dekompresija diska?    Nisam baš fan dugotrajnog ležanja u bolnici pa mi je drago videti da nakon iste mogu već isti ili drugi dan doma. 
U koju bolnicu i kod kojeg neurokirurga bi mi preporučili da se naručim za pregled te koliko se otprilike čeka na pregled.

Usput me zanima dali postoji mogućnost da se nakon operacije opet vratim nogometu i košarki ?  Kak god kaj studiram informatiku i po struci budem informatičar pa mi je i sjedenje u opisu studija/posla ipak me deprimira to kaj  nisam u mogućnosti  prejti se  van malo rastrčati i rekreirati a da ne spominjem kile koje sam skupil trenutnom neaktivnošću :(  ( prije nego su ovi problemi nastupili bil sam skoro svaki dan na igralištu barem 3-4 sata :( )  Ima možda tu koga  koji je imal istu dijagnozu pa da je to uspio  riješiti i vratiti se normalnom/aktivnom  životu ?
Inače mi je kod EMNG pregleda rečeno da ili ču se naučiti sa tim živjeti ili ću ići „pod nož“, a opet da ni operacija ne čini čuda.  :(

Unaprijed hvala na odgovorima i bilo kakvom dodatnom savjetu.

P.S.
Ispričavam se ako sam temu stavio u krivi dio foruma.


 Str: [1]
SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre