Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - glagen

 Str: [1]
1
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / teretana i operirana kralježnica
«  : Travanj 27, 2010, 20:03:43 poslijepodne »
ovako, ne idem na bazen jer mi ga je nemoguće uskladiti s poslom. doma sve manje i manje vježbam (nije baš pohvalno, znam). jedino hodam najmanje 3 km dnevno.

jedino što mi lokacijom i terminima odgovara jest teretana...

ima  li tko kakvih iskustava s teretanom poslije operacije?

ma nisam naumila dizati 100 kg na izbačaj, ali mislila sam da mi možda neke vježbe s minimalnim opterećenjem ne bi škodile...

2
dakle, ima li kupnja nekog elektrostimulatora ikakve svrhe?
vježbanje, plivanje... sve je to bilo ok dok sam bila na bolovanju, ali malo mi je teže uskladiti to s radnim vremenom, pogotovo plivanje.

onda mi je netko spomenuo te elektrostimulatore (nešto se reklamira i na tv-u, ali prema tom sam pomalo skeptična, radije bih nešto "pravo").

mogu li oni pomoći u održavanju mišića? tako da npr. ja radim svoj posao i mišići rade svoj posao i jačaju se ili barem ne slabe :)

3
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / kada se vratiti u automobil?
«  : Rujan 15, 2009, 09:16:27 prijepodne »
znači, zanima me koliko poslije operacije ste počeli voziti.
znam, to je individualno, ali zanima me onako okvirno.

ja polako počinjem sjediti, po 5 minuta u komadu nekoliko puta na dan. prošla su oko dva mjeseca, nešto manje. čini mi se da je vožnja nešto teža zbog pružanja nogu na papučice.

pa... recite mi.

(auto mi se naljutio već i - crk'o)

4
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / nova bol u nozi :/
«  : Rujan 10, 2009, 17:06:30 poslijepodne »
eto, ja sam dobila blagoslov da polako počnem sjediti. i počela sam.

ali otkrila sam novu bol... u stražnjem dijelu bedra pojavila se bol na pritisak. na istim mjestima kao ona bol prije, samo što ovu izaziva pritisak npr. stolca, ali i ruke. bol je u cijelom mišiću ili više mišića, ne znam baš anatomiju ;)

naravno, nisam to kirurgu na kontroli rekla jer tada toga nije bilo pa bih molila neko objašnjenje od vas prije nego što njega pitam, ako je eventualno netko imao sličan problem pa zna o čemu se radi.

5
Dijagnostika / MR (magnetska rezonancija) i metalne plocice
«  : Rujan 06, 2009, 11:24:09 prijepodne »
Jedan prijatelj bi trebao na mr, ali problem su metalne pločice u koljenu koje treba snimiti. veli da mu je liječnica rekla da u zagrebu postoji nešto gdje bi mogao snimiti to koljeno. ona kaže da je to neki mr... ja ne znam, ali mi se čini da metal svakom magnetu smeta.

pa..postoji li nešto gdje bi se ta noga s metalom mogla snimiti?

6
Kralježnica - vaša iskustva i savjeti / igra sa živcima....
«  : Srpanj 20, 2009, 10:42:39 prijepodne »
eto mene. vratila sam se iz bolnice, ali neoperirana.
bilo nekih hitnoća pa su me prebacili za četvrtak i pustili kući. nagladovala sam se jučer, naživcirala, prala u dezinficijensu, pikali su me i koješta. a u srijedu opet glad i igra živaca.
molim sve koji imaju namjeru skršiti kralježnicu da to ne učine u četvrtak ni u srijedu... nek se ja operiram pa...

7
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / bolesna kralježnica i trudnoća
«  : Lipanj 24, 2009, 22:25:05 poslijepodne »
ovako, ja zasad mislim da neću imati djecu, ali kao i svaki moj stav, sve je podložno reviziji ;)

dakle,  kakve su mogućnosti trudnoće nakon operacije kralježnice? je li to prevelik teret za nju tako slabu i jadnu?

ma naravno, posvojila bih ja, ali moj stančić od pukih 40-ak kvadrata nije za one koji o tome odlučuju optimum. jest, žalosno je da su "njima" kavdrati najvažniji, ali tako je. a ja ću si teško priuštiti nešto veće....

ovo nije šala, zaista me zanima hoće li moja kičmica to moći podnijeti.

hvala vam za svaki koristan savjeet :*

8
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / plivanje
«  : Lipanj 16, 2009, 21:49:37 poslijepodne »
eto, dolazi ljeto, zapravo došlo je.

znači, ovi naši bolovi i plivanje.... svi pričaju o leđnom, ja sam za vikend bila na moru i nije mi "sjelo" leđno, imala sam osjećaj da mi se donji dio leđa previše miče. onda sam izmislila vlastiti stil (sad baš vlastiti...možda ne). uglavnom, plivala sam prsno, ali noge sam vukla za sobom, tako mi je kralježnica bila u ekstenziji i bila sam sretna.

ali, eto vraga, ja si danas mislim da bih baš voljela umrijeti u snu (hoću reći, boli me, a nisam sigurna da mogu podnijeti još jednu bolnu epizodu). ne znam je li plivanje dovelo do pogoršanja - ta dva-tri dana što sam plivala osjećala sam se preporođeno, ali dva dana kasnije sam sve osim preporođena. može biti i od posla i vražjeg 8-satnog sjedenja.

onda, koja je fora s tim plivanjem za neoperirane ekstruzije?

bi li najpametnije bilo da si privežem težak kamen za nogu i zaplivam u dubljem moru?


9
MODERATOR:
Prva tema istog naziva se nalazi na stranici
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
S obzirom da je ta tema velikim djelom prerasla u salu nastavak se nalazi ovdje



eto da malo ovu temu izvučem iz arhive.

ajmo ozbiljno (vidim da je nekima seks jako smiješan, meni nije, ali ja sam iz nešto mlađe generacije kojoj to nije tabu pa...)

dakle, seks mi je stvarno problem otkako mi je kralježnica zla i naopaka. ne mogu se opustiti, bojim se pogrešnog pokreta koji bi izazvao bol.

a seks nikako nije nevažan dio mog života i apstinencija me frustrira. a stah je stvarno jači...

10
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / stolci... ne samo stolci, svašta
«  : Svibanj 25, 2009, 18:47:25 poslijepodne »
dakle, vratiti se treba poslu. osam sati sjedenja na neudobnom stolcu zasigurno neće pogodovati mojoj "truloj" kralježnici.

ima li kakvih dobrih stolaca za pristojan novac? čula sam za neke, ali za njih treba dati 20-30 tisuća kuna, a ja toliko nemam.

a ona čuda za klečanje? doduše, tko bi klečao 8 sati, ali možda kombinacija klečanja i sjedenja.

možda znate za neke druge stvari koje bi mogle olakšati život, ako ništa pomoći da se bolest zadrži tu gdje jest (stanje mi se iz meni nepoznatog razloga poboljšalo, bol se smanjila, čak i slavno palo stopalo pomalo radi, osjet imam u gotovo cijeloj nozi).

naravno, operacija me još uvijek čeka odlučim li se na nju i ako se stanje ponovno pogorša, ali probala bih konzervativnim metodama najprije. čamim u mckenzijevim položajima, nastojim izbjegavati nagle pokrete i fleksije, šećem koliko mogu... i sve je to ok, ali sutra treba raditi i odsjediti smjenu... bit će pomalo čudno ako budem vježbala mckenzijeve vježbe na poslu, ali znala sam se osramotiti (ne na poslu) i pod utjecajem alkohola pa nikom ništa... a ovo čak i nije sramoćenje, više neobičnost.

da,da... pitam se jesam li donijela ispravnu odluku, ali donesena je i treba živjeti s njom...


11
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / zaslužuje li ovo neku reakciju?
«  : Svibanj 22, 2009, 13:34:03 poslijepodne »
dakle, idući tjedan idem na operaciju. nije mi svejedno, ni najmanje.

između ostalog, ovih sam dana morala i na razgovor s anesteziologom. naš je razgovor završio ovako: "znate, mlađi ljudi češće umiru za vrijeme anestezije, ako vam je to prevelik psihološki teret - odustanite". o imenu dotičnog liječnika zasad ne bih, ta i ja se krijem iza nadimka.

nego, je li u redu tako nešto reći čovjeku kojeg za nekoliko dana čeka operacija i koji se boji? ja ne tražim da mi se pričaju bajke i stavljaju ružičaste naočale, ali zahtijevam neku ljudskost.

sad razmišljam da li da toj babetini zagorčam život. a mogu to, nisam baš bespomoćna, ali ne bih željela pretjerano reagirati.

p.s. sad još i više cijenim svoju fizijatricu i svog kirurga jer sam vidjela da ima i drugačijih.

12
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / toplice; koja je papirološka procedura?
«  : Svibanj 16, 2009, 11:27:13 prijepodne »
eto, za desetak dana idem na operaciju. svi kažu da poslije toga valja u toplice.

zato vas molim da mi kažete kako to ide s tim topicama, koje papire treba skupiti i od koga, tko odlučuje u koje ću toplice, kako da dođem do njih ako ne budem smjela sjediti?

ma molim vas za svaki savjet u vezi s tim, sve ono što se nisam sjetila pitati...

hvala

13
Ostalo / bol i psiha
«  : Svibanj 14, 2009, 16:00:55 poslijepodne »
iako je ovo podforum za teme nepovezane s kralježnicom, ipak ću ovo staviti ovdje makar je u mom slučaju korijen baš kralježnica.

dakle, bol i psiha.
primijetila sam da mi posljednjih mjeseci od fizičke boli stradava i psiha. iako sam inače, recimo, jedna od onih koji se generalno svrstavaju u "drage" ljude, u posljednje sam vrijeme sve ogorčenija, sve svadljivija, neraspoložena i ljuta na cijeli svijet.

teško samu sebe prepoznajem ovakvu. kao da to više nisam ja nego zla sestra blizanka.

imate li vi takvih problema i kako se nosite s njima?

p.s. otkako sam pročitala ono o boli koja može ostati i nakon operacije, mislim da bih nekog istukla (samo napominjem - grozim se nasilja inače)

ma kolilko glupo zvučalo, razmišljam o eutanaziji. sebe. ako bol ostane. ja s tim ne mogu živjeti  :-\

14
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / moja najveća noćna mora - sfinkteri
«  : Svibanj 05, 2009, 18:24:03 poslijepodne »
bila sam kod prvog liječnika - pitao me kontroliram li sfinktere. rekla sam da da i to je bilo to. došla kod drugog i opet isto. došla kod trećeg i na isto se pitanje zamislila i pitala zašto. kasnije ih je bilo još i svi su pitali to (ma i drugo, ali ovo me se posebno dojmilo)

užasavam se toga što bih mogla početi znate već što znate već gdje... koliko se često to dešava? ja sebi umišljam kao da nešto ćutim na tom području, kao da nije dobro. ali dobro je, zasad je dobro, ali dokad će biti.

pa - je li to često? ako se dogodi - je li popravljivo. stvarno me nije briga za izgubljen osjet ni za palo stopalo (već sam naučila, kad nema boli, hodati po tom stopalu gotovo bez šepanja. ajd, ne mogu baš trčati)

ali sfinkteri.... maaaaammmmaaaaaaa  :-\

15
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / mckenzijeve vježbe
«  : Travanj 29, 2009, 17:50:48 poslijepodne »
čula sam nešto o tim vježbama kao dobroj metodi samopomoći. zna li netko nešto više? probao netko?
navodno je dobro baš za ljude s ekstruzijama. panika me hvata od samog spomena vježbe uz ove bolove, ali...

16
eto, i ja sam vam se pridružila zato što - za ne vjerovati - imam probleme s kralježnicom.
sve je počelo još prije godinu, dvije, tri, ni sama više ne znam. imala sam povremeno bolove u donjem dijelu leđa. ma vraga je to donji dio leđa, to je... stražnjica (to je relativno pristojan izraz, zar ne?). potom su se bolovi počeli širiti niz lijevu nogu, ali ja sam i dalje to ignorirala. sve dok me nije prije jedno dva mjeseca bol bacila u krevet (standardno - nisam mogla hodati, ležati, stajati... ništa, samo jaukati). no, da ne duljim. otišla sam kod fizijatrice (njoj ću zauvijek biti zahvalna na svemu što je učinila za mene), napravila rtg, mr, emng (kao da se netko poigrao sa mnom i natjerao me da se suočim s najvećim strahovima - zatvorenim prostorima i iglama). na mr-u se vidjelo da je na l4-l5 nastala mala protruzija, a na s1-l5 ekstruzija od 8 mm. a i emng pokazuje neka kronična oštećenja. malo mi je palo stopalo, ali to kao da ide na bolje, a imam i slabiji osjet u dijelovima noge. na stranu sve to, ali bol - bol je strašna.

fizijatrica me odvela spinalnom kirurgu koji je predložio operaciju i to klasičnu jer zbog ekstruzije nisam kandidat za onu mini. ja sam pristala i sad se užasno bojim i čekam termin. tješi me jedino što sam o kirurgu čula sve najbolje (znate ono: moji ljudi su zvali neke druge ljude i do mene su došli samo epiteti poput vrhunski, stručan i sl. a i kao osoba me se vrlo ugodno dojmio).

bojim se boli, bojim se da je oporavak dug i bolan. pitam se kad ću se moći vratiti na posao nakon zahvata (posao mi se sastoji od 8 sati sjedenja)... hoće li moj život ponovno biti normalan (a još ga mnogo imam pred sobom, ni 30 još nemam)

ukratko - ne bojim se - užasavam se. nikad nisam imala zdravstvenih problema, nikad nisam bila na operacijama pa mi je sve to pomalo zastrašujuće.

bila bih zahvalna na savjetima onih koji su sve to prošli.

sve mi djeluje crno, jedino mi se čini da s liječnicima zaista imam sreće

 Str: [1]
SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre