Drage moje kolege, gospoda koja rade u Dubrovniku imaju sve potrebne dozvole za rad u Hrvatskoj a ako želite to možete provjeriti na MUP-u i u Hrvatskoj liječničkoj komori. Što se tiče brige za naše pacijente bogu hval da imamo naših stručnjaka pogotovo pojedinih specijalnosti (namjerno ne želim reći kojih) kojima je jedina briga dobrobit pacijenta. Blago našim pacijentima. Kod nas u Dubrovniku ljudi kada dolaze imaju cjenik te mogu odabrati žele li to ili ne. Ali vidi vraga sad mogu i birati. A što se tiče cijene liječnika, prof. Bini dolazi u Dubrovnik te imamo već potpisan predugovor sa njim za golu plaću na pola radnog vremena uz pripravnost te je ugovor jednak kao i za svakog hrvatskog liječnika jer kada ima sve papire i vodi se kao hrvatski liječnik.
A za tebe kokolina koja si strašno zabrinuta za naše mlade specijalizante evo jedna pričica: nedavno se u našoj metropoli raspisala specijalizacija iz neurokirurgije u dvije zagrebačke bolnice. Navodno se javio samo jedan čovjek.
Mislim i da je izabran. Naravno u oba dvije bolnice. Ovo je samo priča, ne znam da li je istinita, vjerovatno neurokirurg zna.
A evo i male ekonomske računice; jedan specijalizant košta godišnje brutto OB Dubrovnik oko 180 000,00 KN, tj. 12 x 15000,00 Kn koliko je otprilike btto plaća specijalizanta. E sada to pomnoži mislim sa 6 godina od kojih specijalizant mora provesti bar 4 u Zagrebu pa ga mi ovdje nemamo pa ti to dođe 6 x 180 000 iliti 1.080.000,00 Kn prevedeno na hrvatski oko 150 000 Eura koje bolnica plaća za nekoga tko uopće ne radi kod nas te su ljudi 6 godina bez neurokirurga koji sa na kraju uopće ne treba ni vratiti u Dubrovnik što isto tako znate da se događa.
Na stranu i sva ta ekonomija ali realnost je takva da ljudi neće neurokirurgiju u Zagrebu a kamoli to žele u Dubrovniku pa smo mi mislili da je ipak najbolje za ljude u Gradu da ipak im pružimo mogućnost liječenja kad im se nešto desi, pogotovo neurotrauma, tu kod njih doma nego da ih životno ugrožene vodimo u Split ili Zagreb. Oprostite ako vas ovako naše razmišljanje vrijeđa, valjda samo ljudi koji imaju sreću da žive u velikom gradu mogu biti zbrinuti onako kako struka nalaže.
E pa samo da znate sa vama ili bez vas građani grada Dubrovnika imati će neurokirurga, hrvatskog ili njemačkog baš nas i nije briga. Briga nas je da liječi naše bolesne, ne daj bože nekog mog jer smo svi tu u Gradu. A hvala bogu novaca i želje da postanemo bolja bolnica imamo napretek ma koliko god to smetalo drugima.
I bit će to dobra neurokirurgija, uvjeren sam u to.
Puno pozdrava od židova iliti Rikard Lenz, dr. med. Zamjenik ravnatelja OB Dubrovnik.