Kralježnica – segmentalna problematika ili cjelovit pristup problemu

Kralježnica – segmentalna problematika ili cjelovit pristup problemuKod problema kralježnice obično se traži pomoć liječnika koji nakon pregleda određuje pretežno simptomatsku i/ili fizikalnu terapiju. Potom se pristupa  klasičnom načinu liječenja, pasivnim fizikalnim procedurama odnosno masaži, vježbanju, rekreaciji ili alternativnim postupcima liječenja, što kod kompleksnijih stanja ne donosi zadovoljavajuće rezultate.

Stručni fizioterapeutski pregled uključuje specifičnu analizu mobilnosti cijeloga tijela uz pronalazak uzroka određenih mišićno-koštanih disfunkcija koje povezujemo s tegobama (simptomatologijom) zbog kojih je i tražena pomoć. Rijetko se upućuje na to da je kralježnica vrlo složene strukturalne forme te da položaji ili pokretanje jednog segmenta kralježnice utječe na položaj ili pokret drugog segmenta.
Npr. dok sjedimo u savijenom položaju tijela, dolazi do pomaka zdjelice i lumbalne kralježnice što uzrokuje da se naša glava zabaci unazad, a vrat prema naprijed.

Takvim uzročno-posljedičnim slijedom, problemi koji nastaju u vratu i protočnosti krvnih žila prema glavi, kao i problemi s pokretanjem tih segmenata, kao uzrok nemaju loš položaj glave i vrata već  loš  odnos zdjelice i površine oslonca (sjedalica). Očekivanje riješenja problema liječenjem regije koja je bolna ili obilježena nekim drugim simptomima, često dovodi u slijepu ulicu gdje se tegobe ponavljaju te nastaje nezadovoljstvo ograničenim efektom dotadašnjeg liječenja. Bilo da je bol nastala naglo i neočekivano ili se kontinuirano provlači kroz svakodnevicu, najčešće problem leži u nepravilnim biomehaničkim odnosima koji, uz brojne svakodnevne aktivnosti i neprestano  ponavljanje  «loših» položaja, uzrokuju oštećenja mišićno-koštanih ili neuralnih struktura.

Problemi koji se javljaju u vratnoj ili lumbalnoj kralježnici  ne mogu se promatratrati odvojeno od drugih tjelesnih struktura  kao što su ramena, zdjelica i stopala. Liječenje simptoma nije moguće bez opisa nastanka problema, vremenskog  trajanja te položaja tijela u kojem se oni najčešće javljaju.
Kralježnica je jedna mobilna cjelina na koju su vezani ostali dijelovi tijela (lopatice-ruke, rebra, zdjelica-kukovi, glava) tako da se tretiranje rijetko treba usmjeriti samo na bolno mjesto.
Kako bi terapeutski pristup bio cjelovit, potreban je uvid u stanje svih tjelesnih struktura i analiza funkcionalnih položaja kao važnih pokazatelja nastanka problema.

 

———————————————————————————————————-

Napomena: ovaj članak nastao je na temelju iskustva višegodišnjeg rada stručnog tima s pacjentima koji su imali problema s kralježnicom, a nakon što su obrađeni od liječnika specijaliste, te prošli neki oblik rehabilitacije

ReAktiva je interdisciplinarni, terapijski i edukativni centar čiji je koncept rada usmjeren neurološkoj i ortopedskoj rehabilitaciji. U Centru djeluje tim stručnjaka, visokoeduciranih fizio, radnih i govornih terapeuta te liječnika i stručnih savjetnika iz Njemačke kao vanjskih suradnika.

Posjetite web stranice Reaktive na adresi: www.reaktiva.hr ili pišite na reaktiva@reaktiva.hr

Leave a Reply