Glava i vratna kralježnica

Glava i vratna kralježnicaGlava je, zajedno s vratom, najviša točka tijela dok sjedimo, stojimo ili hodamo. U svim položajima glava i vrat trebali bi se moći pokretati neovisno od susjednih djelova tijela i bez obzira na radnju koju u tom trenutku obavljamo (npr. moći u hodu ili trčanju okrenuti glavu i gledati predmete i okolinu koja nije isključivo ispred nas). Zdrava- normalna kralježnica mobilna je u svim smjerovima ( što uključuje pregibanja, sa(u)vijanja, rotacije i sl.), tako da ne postoje „ zabranjeni pokreti“. Postoji relativna, subjektivno zamišljena simetrija svih dijelova tijela, a odstupanja od te simetrije i normalnog pokretanja dovode do biomehaničkih neusklađenosti gdje trpe mišići, ligamenti i zglobne strukture koje u konačnici počnu „proizvoditi“ bol.

Vrat i glava su „vrh piramide“ i često znaju odražavati neke probleme koji nastaju u nižim djelovima tijela kao što su razne nenormalne krivine (nazovimo ih skoliozama, kifozama, lordozama). Ono što treba zapamtiti jest da postoje i normalne krivine kralježnice.

Sami možete provjeriti koliko je cijela kralježnica povezana, tako da u sjedećem položaju gurnete jedno koljeno prema naprijed (sada vam je jedna noga naizgled duža od druge) i nastavite dalje držati glavu u smjeru prema naprijed. Osjetit ćete kako se cijela kralježnica rotira, a i zategnutost u vratu se promijenila te je sada na jednoj strani puno veća nego na drugoj. Primjetit će te također da se napetost u ramenima promijenila i da nije jednaka. To je samo jedan praktičan primjer kako drugi djelovi tijela, poput zdjelice ili nižih djelova kralježnice, utječu na zadržavanje položaja glave i vrata. Sada zamislite sebe kako satima nekontrolirano krivite svoja (jedina) leđa dok, kao i ja, ispisujete tekst na računalu.

Jedan od sustava je zadužen da glava u bilo kojem uspravnom položaju tijela uvijek pokušava biti u horizontalnoj ravnini tj. ravnini očiju. To znači da se, bez obzira na zakrivljenost nižih dijelova kralježnice u hodu, glava trudi biti maksimalno horizontalno što dovodi do različitog tonusa u vratnim mišićima. To vrijedi i za sjedeći položaj.

Skraćivanje mišića uvijek uzrokuje smanjenje intraartikularnog prostora, a time radi i neravnomjerno raspoređen pritisak na okolne strukture koje mogu biti komprimirane ili razvučene. Skraćenje mišića vrata uzrokuje asimetrije ili pojačavanje fizioloških krivina kralježnice i glave. Mišići ukočeni duže vremena na nekom područiju tijela, znak su da je potrebno obratiti pozornost na razlog takve tjelesne reakcije, pogotovo ako se radi o području glave i vrata jer tamo postoje vrlo važni receptori, krvne žile i živčani ogranci. Vrlo često problemi glave i vrata zahtjevaju prilagodbu posture cijelog tijela.

Najčešći simptomi koji se javljaju kod osoba s nekim cirkulatornim problemom mekih struktura vratne kralježnice su:

– Učestali trnci u vratu, ramenima, rukama i prstima. Zahvaćeno područje ovisi o mjestu među
kralješcima oko kojih se zbiva najveća problematika ( to se područje stručno naziva zahvaćeni
dermatom),

– neugodna zatezanja i grčevi mišića koji se mogu javiti od lubanje i spuštati se prema kralježnici  i
ramenima,

– bolni i zategnuti mišići Trapeziusi na obje strane ili samo na jednoj,

– bolovi lokalizirani samo na kralježnici koji su vezani uz određene pokrete glave i vrata,

– različiti problemi kao što su glavobolja, problemi s vidom, zvukovi u ušima i sl.

Nemojte zaboraviti da simptomatologija može varirati vrlo individualno i složeno, a nije neuobičajeno da se većina simptoma udruži i reflektira kao neki vama posve novi oblik senzacija i manifestiranja.
Pričati o lošem sjedenju i kako bi sjedenje trebalo izgledati u autu, na radnom mjestu, u uredu postaje fraza i globalna tematika. O toj temi ćemo pokušati raspravljati neki drugi put ali jedno je sigurno i svi stručnjaci u tom polju se slažu da dugotrajno sjedenje ne donosi ništa osim problema.

Bolovi u vratu mogu nastati naglo, a ukočenje još naglije. Međutim puno ranije osjetimo ograničenje pokretanja, nemogućnost gledanja u mrtvi kut automobila ili teško pronalaženje udobnog jastuka za spavanje. To je siguran znak da je mobilnost vašeg vrata i glave vrlo ograničena, a vama treba baš poseban jastuk s posebnim čudnim krivinama i možda pokojim magnetom ili dragim kamenom unutar njega. To je također znak da je vrijeme da potražite stručnu pomoć kako biste pokušali vratiti toliko dragocjenu mobilnost.

 

———————————————————————————————————-

Napomena: ovaj članak nastao je na temelju iskustva višegodišnjeg rada stručnog tima s pacjentima koji su imali problema s kralježnicom, a nakon što su obrađeni od liječnika specijaliste, te prošli neki oblik rehabilitacije

ReAktiva je interdisciplinarni, terapijski i edukativni centar čiji je koncept rada usmjeren neurološkoj i ortopedskoj rehabilitaciji. U Centru djeluje tim stručnjaka, visokoeduciranih fizio, radnih i govornih terapeuta te liječnika i stručnih savjetnika iz Njemačke kao vanjskih suradnika.

Posjetite web stranice Reaktive na adresi: www.reaktiva.hr ili pišite na reaktiva@reaktiva.hr

Leave a Reply